8 градинарски съвета, които ще ви спестят пари


8 градинарски съвета, които ще ви спестят пари
Снимка: iStock

Градинарството може да бъде скъпо хоби. Въпреки това, ето няколко съвета за пестене на пари, за да се насладите на добра реколта, без да изгорите дупка в джоба си.

1. Направете собствен компост

Защо обмисляте да купувате компост от градинарски магазини, когато можете лесно да си направите свой собствен от органични отпадъци? Създаването на компост не изисква голям двор! И можете да използвате окосена трева, кухненски отпадъци и клонки.

Вижте още: 5 продукта, които опитните градинари използват вместо тор

2. Засадете семена в биоразградими саксии

Вместо да харчите пари за контейнери, използвайте биоразградими саксии за покълване на семена. За целта можете да използвате вестници, ролки от тоалетна хартия, цитрусови кори, картонени опаковки за яйца. Това също ще предотврати рисковете от увреждане на корените по време на трансплантацията.

3. Размножете растенията

Размножаването на растения е най-сигурният начин да умножите вашите растения и да спестите пари. Можете да размножите съществуващите растения във вашата градина чрез рязане, наслояване и разделяне на корените.

4. Мулчирайте земята, за да спестите пари

Слой мулч може да направи чудеса в градината. Спестява вода и предотвратява изникването на нежелани растения тук и там, което означава по-малко плевене и никакви хербициди. Поставете 5-7 сантиметра изсушени листа, дървени стърготини, брезови стърготини около вашите дървета и храсти, за да изолирате корените им и да ги спасите от подвизите на времето.

5. Използвайте домакински продукти

Домакински продукти могат да бъдат съкровище за вашата градина. Оцетът помага за потискането на плевелите, отблъсква мравките, повишава скоростта на покълване и почиства ръждясали градински инструменти.

Можете също така да използвате утайка от кафе или пакетчета чай в компоста, за да увеличите киселинността на почвата, да подобрите плодородието на почвата и да потиснете плевелите. Подправки, стари мебели, прибори, запазени бутилки и други предмети от бита могат да ви спестят доста пари в градината.

Вижте още: НЕ изхвърляйте пакетчетата чай, ето за какво да ги използвате

6. Използвайте обелки от плодове за здравословна реколта

Цитрусовите кори съдържат D-лимонен, мощен елемент за отблъскване на вредители, докато банановите кори могат да се използват за защита от листни въшки, комари, мравки и белокрилки.

Корите от нар, манго и ябълка са богати източници на калий, фосфор, желязо, фолат и други хранителни вещества, които действат като брилянтна растителна храна.

7. Използвайте вода от  готвене за наторяване на растенията

Не изхвърляйте водата след варене или готвене на пара. След като водата се охлади, изсипете я в растенията си, за да ги наторите, вместо да я губите. Можете също така да направите с водата от варени яйца, тестени изделия и оризова вода. Тя стимулира растежа на растенията с допълнителни хранителни вещества, които се извличат от зеленчуците.

8. Тествайте почвата

Въпреки че на пръв поглед изследването на почвата може да изглежда като допълнителен разход, то може да спести много пари. Тестът на почвата ще определи кои хранителни вещества липсват на вашата почва, изяснявайки кои торове и растения да закупите. Освен това ще увеличи производителността на вашата градина.

Вижте още: Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама