8 градинарски съвета, които ще ви спестят пари


8 градинарски съвета, които ще ви спестят пари
Снимка: iStock

Градинарството може да бъде скъпо хоби. Въпреки това, ето няколко съвета за пестене на пари, за да се насладите на добра реколта, без да изгорите дупка в джоба си.

1. Направете собствен компост

Защо обмисляте да купувате компост от градинарски магазини, когато можете лесно да си направите свой собствен от органични отпадъци? Създаването на компост не изисква голям двор! И можете да използвате окосена трева, кухненски отпадъци и клонки.

Вижте още: 5 продукта, които опитните градинари използват вместо тор

2. Засадете семена в биоразградими саксии

Вместо да харчите пари за контейнери, използвайте биоразградими саксии за покълване на семена. За целта можете да използвате вестници, ролки от тоалетна хартия, цитрусови кори, картонени опаковки за яйца. Това също ще предотврати рисковете от увреждане на корените по време на трансплантацията.

3. Размножете растенията

Размножаването на растения е най-сигурният начин да умножите вашите растения и да спестите пари. Можете да размножите съществуващите растения във вашата градина чрез рязане, наслояване и разделяне на корените.

4. Мулчирайте земята, за да спестите пари

Слой мулч може да направи чудеса в градината. Спестява вода и предотвратява изникването на нежелани растения тук и там, което означава по-малко плевене и никакви хербициди. Поставете 5-7 сантиметра изсушени листа, дървени стърготини, брезови стърготини около вашите дървета и храсти, за да изолирате корените им и да ги спасите от подвизите на времето.

5. Използвайте домакински продукти

Домакински продукти могат да бъдат съкровище за вашата градина. Оцетът помага за потискането на плевелите, отблъсква мравките, повишава скоростта на покълване и почиства ръждясали градински инструменти.

Можете също така да използвате утайка от кафе или пакетчета чай в компоста, за да увеличите киселинността на почвата, да подобрите плодородието на почвата и да потиснете плевелите. Подправки, стари мебели, прибори, запазени бутилки и други предмети от бита могат да ви спестят доста пари в градината.

Вижте още: НЕ изхвърляйте пакетчетата чай, ето за какво да ги използвате

6. Използвайте обелки от плодове за здравословна реколта

Цитрусовите кори съдържат D-лимонен, мощен елемент за отблъскване на вредители, докато банановите кори могат да се използват за защита от листни въшки, комари, мравки и белокрилки.

Корите от нар, манго и ябълка са богати източници на калий, фосфор, желязо, фолат и други хранителни вещества, които действат като брилянтна растителна храна.

7. Използвайте вода от  готвене за наторяване на растенията

Не изхвърляйте водата след варене или готвене на пара. След като водата се охлади, изсипете я в растенията си, за да ги наторите, вместо да я губите. Можете също така да направите с водата от варени яйца, тестени изделия и оризова вода. Тя стимулира растежа на растенията с допълнителни хранителни вещества, които се извличат от зеленчуците.

8. Тествайте почвата

Въпреки че на пръв поглед изследването на почвата може да изглежда като допълнителен разход, то може да спести много пари. Тестът на почвата ще определи кои хранителни вещества липсват на вашата почва, изяснявайки кои торове и растения да закупите. Освен това ще увеличи производителността на вашата градина.

Вижте още: Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама