НЕ изхвърляйте пакетчетата чай, ето за какво да ги използвате


НЕ изхвърляйте пакетчетата чай, ето за какво да ги използвате
Снимка: iStock

Чаят е любима напитка, ценена в различни култури. Въпреки че сме усъвършенствали изкуството да приготвяме тази идеална чаша, мнозина пренебрегват потенциала на използваната торбичка чай. Това не е просто отработен артикул, предназначен за боклука, а съкровище за любителите на градината. Ето 5 убедителни причини да засадите тези пакетчета чай в почвата, вместо да ги изхвърляте.

1. Естествен обогатител на почвата

Чаените торбички с тяхното богато на хранителни вещества съдържание са като мини празник за вашите растения. Компоненти като азот, калий и фосфор, открити в чая, са неразделна част от жизнеността на растенията. Засаждането им в почвата не само храни земята, но благодарение на танините може също така да коригира киселинността на почвата, като благоприятства жадните за киселина растения като рози и азалии.

Вижте още: 5 съвета как да изберете здрав и хубав разсад

2. Градински пазител против вредители

Ароматът на чай действа като естествен възпиращ фактор за много вредители. Плюс това, кофеинът може да бъде токсичен за неприятни организми като охлюви, предпазвайки вашите растения от тези нашественици. Поръсете няколко чаени листа наоколо или засадете торбичките близо до уязвими места.

3. За домашния компост

Добавянето на пакетчета чай към вашата компостна купчина не само инжектира ценни хранителни вещества, но също така подпомага задържането на влага и стабилизирането на температурата. Не забравяйте да премахнете всички небиоразградими елементи от торбичката чай преди компостиране.

Вижте още: Ето това са растенията, които НЕ виреят заедно в градината

4. Помощник за покълване

Ускорете покълването на семената си с помощта на пакетчета чай. Техният капацитет за задържане на влага, съчетан с богата на хранителни вещества среда, може да бъде идеалният пашкул за семена. Навлажнете пакетчето чай, поставете семена вътре и го засадете. Докато торбичката се разлага, тя обсипва нововъзникващото растение с основни хранителни вещества.

5. Като овлажнител

В региони, предразположени към сухи периоди или по време на горещи лета, торбичките чай могат да действат като мини-резервоари. Те бавно освобождават вода, като гарантират, че растенията остават хидратирани и здрави.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама