Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите


Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите
Снимка: iStock

pH на почвата е важно измерване, което показва колко кисела или алкална е вашата почва. Това ниво влияе върху способността на растенията да усвояват хранителни вещества и в крайна сметка диктува колко добре те виреят във вашата градина. За да се определи pH на почвата, градинарите трябва да проведат почвен тест.

Кога да тествате pH на почвата

Като цяло най-доброто време за тестване на рН на почвата е през есента, но може да се направи и през пролетта като ориентир. Важното е температурата на почвата да е над 10 градуса и вече да е затоплена.

Колко често да тествате pH на почвата

Стремете се да провеждате почвен тест на всеки няколко години, особено в легла, които сте коригирали с компост или хранителни вещества. Тъй като органичната материя се разгражда или се прилагат промени в почвата, тестът помага да се разбере въздействието. Не забравяйте, че може да се наложи да тествате повече от една зона. Например, някои растения могат да направят почвата по-кисела, докато други по-алкална.

Вижте още: Как да предпазим овошките от вредители

Как да тествате pH на почвата с оцет

Този тест ще ви даде обща представа за рН на почвата, но за по-точно отчитане изпратете почвена проба в някоя фирма, занимаваща се с това. Бърз начин тип „Направи си сам“ е с малка лъжичка пръст, оцет и сода за хляб/

- Съберете малко количество пръст от двора си.

- Разделете почвата равномерно между два буркана.

- В първия буркан смесете почвата с 1/2 чаша оцет.

- Във втория буркан смесете почвата с 2 супени лъжици дестилирана вода и 1/2 чаша сода за хляб.

Ако оцетната смес шупне, имате алкална почва. Ако сместа от сода за хляб шупне, имате кисела почва. И ако нито едно от двете не шупти, вашето pH е неутрално и е около 7,0.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама