Почвена смес или пръст: Каква е разликата и как да изберете


Почвена смес или пръст: Каква е разликата и как да изберете
Снимка: Andreas Göllner / Pixabay

Когато пазарувате в местния градински център или разсадник за растения, вероятно ще попаднете на огромни торби с пръст и почвена смес. Те обикновено изглеждат еднакви и лесно може да решите, че просто ще вземете по-евтиното от двете и ще сложите край на голямото чудене. Но преди да направите това, трябва да знаете, че има разлика между почвена смес и пръст и вашите растения наистина ще ви бъдат благодарни, ако вземете правилния вид.

Ето каква е разликата между тези две сходни среди за отглеждане на растения и цветя и кога трябва да използвате почвена смес и кога пръст.

Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април

Какво представлява почвената смес?

Противно на това, което може би си мислите, сместа не съдържа никаква пръст. Това е смес от материали като торфен мъх и перлит, използвани за подпомагане на дренажа и аерацията, както и кора или кокосови влакна за допълнителна структура. Сместа е лека, направена специално за контейнерни растения и можете да я приемете като внимателно подготвено пространство за корените на вашето растение. Можете да вземете такава смес, когато засаждате семена, например, за да им помогнете да развият бързо коренова система. След това обаче трябва да ги пресадите в пръст.

Вижте още: Как да отгледаме луковици от зюмбюл във ваза

Какво е пръст?

Пръстта за саксии,както е написано на много чували, от друга страна, съдържа истинска пръст и обикновено е по-плътна от почвената смес. Може да съдържа и други материали като компост, торфен мъх, перлит и вермикулит. Тези смеси не са стерилни, тъй като имат известен потенциал да съдържат пренасяни от почвата вредители, болести или семена от плевели. Тук трябва да имате едно наум за какво растение ще изпозлвате пръстта – дали е за градина, или за стайно, дали пресаждане, или тепърва засаждате и т.н.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама