Създадоха електропроводима почва, която стимулира посевите


Създадоха електропроводима почва, която стимулира посевите
Снимка: iStock

Всеки градинар е изпадал в ситуация, в която чака с нетърпение да види покълването на първите посеви за сезона. Ето, че изследователи от университета на Линшьопинг, Швеция, са създали електропроводима почва, която позволява електрическо стимулиране на кореновата система на културите и ускорява растежа им, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Вижте още: Ето как да подхраните почвата през пролетта, за да имате богата реколта през лятото

Специалистите са разработили електропроводим субстрат за хидропонно отглеждане, наречен иСойл (eSoil). Направените експерименти са показали, че при електрическа стимулация растежът на разсади ечемик, отглеждани в субстрата, се ускорява с 50 процента в рамките на 15 дни.

Учените използват целулоза, смесена с електропроводим полимер. Системата изразходва малко енергия и не е под високо напрежение, прилагано в предишни изследвания за стимулиране на корените.

При хидропониката - технология за отглеждане на растения в изкуствена среда без почва, те получават всички необходими хранителни вещества от специален разтвор, като корените им са прикрепени към субстрата. Сред културите, които вече се отглеждат по този начин, са марули, билки и някои зеленчуци. Това обикновено не се прилага при зърнените култури, освен когато се използват като фураж. Въпреки това резултатите от изследването сочат възможно решение за продоволствената сигурност.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама