5 градински тенденции, които да пробвате през 2024


5 градински тенденции, които да пробвате през 2024
Снимка: iStock

Независимо дали вашето външно пространство се състои от огромен, слънчев заден двор или няколко саксии на терасата, градинарството е по-гореща тема от всякога. И въпреки че в забързаното ежедневие повечето от нас прекарват по-голяма част от деня далеч от домовете си, все пак искаме да инвестираме в нашите градини с прекрасни цветя като бягство от света. Разбира се, хората искат да създадат пространство, което изглежда и се чувства като продължение на домовете им. Ето най-добрите градински тенденции, които ще видите навсякъде през 2024 г.

Вижте още: С този трик ще обелите морков за секунди! (ВИДЕО)

1. Розови цветя

Всички розови неща (благодарение на Barbiecore!) са в тенденция и това се простира и в градината. Виждаме внезапен скок в популярността на растения с ярко розови цветя. Храсти и многогодишни цветя, като повторно цъфтящи азалии, вайгела и шишарки, могат да добавят ярко розово година след година.

2. Многофункционални външни пространства

Хората искат техните дворове и градини да изпълняват много функции, включително място за гости и събирания. Вградените скари, опушвачи, пещи за пица и огнища са истински хит, тъй като семействата се стремят да прекарват повече време, наслаждавайки се на дейности на открито заедно.

3. Готическо градинарство

Дизайнът на готическите градини варира в зависимост от личната интерпретация, но те често включват цветя, които са бордо, тъмно лилаво и черно, което прави интересен контраст с обичайната зелена картина.

Вижте още: Лесен домашен тор, с който цветята ще растат като луди

4. Натуралистичен дизайн

Като тенденция, пренесена от миналия сезон, дивите или ливадни градини са популярни сред много собственици. Тези градини се фокусират върху разнообразието на растенията и спокойния дизайн, а не върху спретнати редици от цветя.

5. Ядливи растения

Докато интересът към зеленчуците е намалял донякъде, градинарите все още искат да включат други видове насаждения, които са годни за консумация, но пък изпълняват и декоративна функция. Тенденцията се нарича „edimentals“ или градинарство с декоративни растения, които имат ядлив компонент.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама