8 нестандартни употреби на прахосмукачката


8 нестандартни употреби на прахосмукачката
Снимка: iStock/Guliver

Всички използваме прахосмукачки, за да почистваме подовете. Но знаете ли още за колко много неща можете да използвате този уред? Ще Ви разкажем за някои от нестандартните им употреби, за които вероятно не сте се сещали досега.

Ароматизирайте стаята

Тъй като въздухът преминава през цялата прахосмукачка и събраното в нея, той често не мирише приятно. Но има как да направите така, че след почистване стаята да ухае добре.

На първо място, почистете добре уреда – тръбите, торбичките, филтрите. След това можете да поставите в торбичката портокалова кора или кърпа за сушилня или просто да я напръскате с любимото си етерично масло. За да освежите и килима, наръсете го със сода бикарбонат и след около час го почистете с прахосмукачката.

Облекчете алергиите

Този трик е особено важен за хората с алергия към прах или полени, които се боят да отварят прозорците си, тъй като прахът може да навлезе и да полепне навсякъде.

С меката четка на прахосмукачката почиствайте не само килимите, но и завесите, меката мебел, абажурите, дори и стените и библиотеката. Не пропускайте и перваза на прозореца. Правете това веднъж седмично. Добра идея е също така да използвате прахосмукачки с HEPA филтър, които ще изсмучат и част от алергените във въздуха.

Почиствайте кухненски уреди и компютъра

Трохите в тостера, ситните парченца в микровълновата, остатъците по рафтовете на хладилника, въздушните филтри, фурните, котлоните… Знаете колко бавно и досадно е да ги бършете с кърпа. Но можете да ги премахнете за нула време с прахосмукачката. Използвайте малката четка или ръчна прахосмукачка.

Отървете се от гадинките

Бълхи, акари, дървеници, мравки, дори мишки – можете лесно да си помогнете в борбата с тях. Ако обработите добре леглата, килимите и диваните с прахосмукачката, ще се отървете лесно от бълхите, акарите и дървениците в тях. Внимателното почистване на всяка паднала трошица зад мебелите и по ъглите ще помогне да изгоните мишките и мравките, които обикновено посещават тези места в търсене на храна.

Премахнете вдлъбнатините по килима

Ако имате тежка маса, фотьойл или масивен стол върху килима, вероятно скоро ще забележите как под краката им остават вдлъбнатини. Можете да ги премахнете с един прост трик. Поставете върху тях кубчета лед, оставете ги да се стопят, след което минете отгоре с прахосмукачката. Това би трябвало да изправи влакната и да върне предишния вид на килима.

Освежете леглото

Матраците и възглавниците често започват да излъчват неприятна миризма, особено през лятото, дори когато перете редовно спалното бельо. За да освежите леглото си, махнете чаршафите и поръсете всичко със сода за хляб. Оставете така поне половин час, след което почистете с прахосмукачката. Содата ще Ви помогне да изсмучете повече прах и да се преборите по-лесно с акарите.

Отстранете миризмите от домашните любимци…

Ако имате куче или котка, нищо чудно леглото или диванът Ви да ухаят на животно. Най-добрият начин да избегнете това е да почиствате редовно козината от тях. Използвайте също и познатия вече трик със содата бикарбонат.

… и почистете и самите тях

Да, правилно прочетохте – с прахосмукачката можете да изсмучете всички опадали косъмчета направо от козината на своето любимо животинче. Но с няколко важни уговорки! Първо, не го правете, ако кучето или котето изпитват страх от прахосмукачката или просто не я харесват. И второ, използвайте най-леката настройка.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Дом


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички