8 случая, когато НЕ трябва да поливате растенията си


8 случая, когато НЕ трябва да поливате растенията си
Снимка: iStock

Въпреки че можете да поливате растенията, когато ви е удобно, има моменти, когато това може да има значително въздействие върху тяхното здраве и растеж. Например вечер, когато времето е студено или влажно. Намерете още 7 случая, когато не трябва да правите това.

1. Следобед или по обяд

Ако живеете в топъл климат и е лято, какъв е смисълът да поливате растенията в пиковия следобед, нали? Преди водата да може да проникне в почвата, тя ще се изпари!

Освен това капчиците вода върху листата могат да действат като лупи, увеличавайки интензивността на слънчевата светлина, което може да причини термичен шок на растенията и да изгори листата.

2. Късно вечер или през нощта

Ако живеете в студен или влажен климат, поливането на растенията по това време може да доведе до болести, тъй като излишната вода по листата няма да има възможност да се изпари и това може да доведе до благоприятна среда за гъбични инфекции и растеж на плесен.

Вижте още: Как и колко често трябва да поливате разсада си

3. Директно след пресаждане

Някои растения като местни диви цветя, храсти и дървета с дълбоки коренови системи, устойчиви на суша растения като портулак и лантана и средиземноморски билки като розмарин и лавандула не трябва да се поливат често след пресаждане. Тези растения предпочитат дълбоко и обилно поливане, но рядко, след като средата за отглеждане стане малко суха.

4. Без проверка на горния почвен слой

Важно е да оставите горния почвен слой да изсъхне малко, преди да посегнете отново към водата, за да навлажнете хранителната среда. Честото плитко поливане може също да доведе до плитки коренови системи в растенията, което ги прави по-малко устойчиви на суша.

5. Когато растението е в латентно състояние

Сменете сезона, особено по-студените месеци и зимата, и ще видите много растения да преминават в неактивно латентно състояние. Ако вашето растение е едно от тях, на този етап нуждите им от вода намаляват значително и поливането им в този момент със сигурност ще ги убие.

Вижте още: Поливане с газирана вода: Феноменът, от който цветята цъфтят като луди

6. Когато видите признаците на преполиване при растенията

Пожълтяване или увиснали листа, гъбесто/кашаво усещане близо до основата на растението или листата и цялостна липса на растеж и жизненост - всичко това са издайнически признаци, които казват - дръжте тази лейка далеч!

7. Когато растението расте в район с лош дренаж

Ако забележите растение, растящо в район с лош дренаж на почвата, близо до езерце или място, което може да намали притока на вода или да получи чести пръски вода от фонтан, внимавайте с поливането.

Помислете за по-рядко поливане, преместване на растението в такава ситуация или подобряване на структурата на почвата.

8. След като сте подхранили растението с течна тор

Предварителното поливане на почвата преди подхранване с течни торове хидратира достатъчно хранителната среда и подготвя растението за по-добро усвояване на хранителните вещества. Допълнителното поливане може да намали ефекта и усвояването от корените, поради което трябва да изчакате 12-24 часа след торене с течна храна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама