Градина на балкона? И още как!


Градина на балкона? И още как!
Снимка: iStock/Guliver

Успешно сте отгледали едно-две стайни растения е и вече сте готови за следващата стъпка. Но как да си направиш градина без двор, в градски условия и с градински мебели? Това, че живеете в апартамент не означава, че не можете да се развихрите с градинарските си умения - просто са нужни малко изобретателност и добро планиране. Започнете лека-полека с няколко саксии, висящи кошници и добавете още, когато добиете увереност. А ето и няколко полезни съвета как да си направите градина на балкона.

1. Проверете нивото на светлината

Най-важният фактор е да се уверите, че имате подходящата светлина за вашите растения. Вътрешните стаи с южно изложение осигуряват най-много светлина и в тези помещения можете да отглеждате стайни растения, които се нуждаят от топлина и слънце, както и да чакате разсадът да „прокара”. В случай, че и балконът ви е с южно изложение ще пожънете голям успех с билки като мащерка, магданоз и розмарин.

2. Наблюдавайте, за да не сбъркате

Гледайте вашия балкон няколко дни, за да определите колко часа пряка слънчева светлина получава и колко ветровито е. Растенията, които имат богат цъфтеж или пък раждат плодове, обикновено изискват 6 или повече часа слънце. Разбира се, има и други алтернативи, но трябва да сте наясно какво можете да предложите.

4 пролетни тенденции при интериора, които ще са хит

3. Работете спрямо условията

„Правилно растение на правилно място“ е поговорка, която ще чувате често сред градинарите. Това означава, че преди да купите, трябва да прочетете етикетите и да се информирате за различните сортове, почви и начини на поене. Уви, понякога не можем да сключим сделка с майката природа, затова е добре да сме информирани.

4. Започнете своята градина с лесни растения

Ако сте новобранец, изберете растения, за които не е необходимо много опит и грижа, а създават истински зелен оазис на градския балкон. Такива са английският бръшлян, сансевиера и лилия. За любителите на по-пъстрите багри - невен, сладък алисум и каланхое са чудесен избор. Ако разполагате с повече сенчести места, запълнете ги с бегония или торения.

Вижте ТУК 4 начина да преобразите балкона си

5. Изберете правилните саксии

Да отглеждаш марули и рукола изглежда като детска игра, но в градина. За балкона ще имате нужда от правоъгълни саксии, които имат дупки отдолу за оттичане на водата, защото никое растение не обича мокри корени. Придържайте се към по-дълбоките саксии, въпреки че зеленолистните вкусотии нямат дълбоки корени. И не на последно място – сдобийте се с пръст, а не градинска почва за декоративни растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама