Как да си изберете печка, подходяща за вашия стил на готвене?


Как да си изберете печка, подходяща за вашия стил на готвене?
Снимка: Emag

Изборът на печка за кухнята може да бъде нелека задача, тъй като съществуват различни варианти, а разликите между видовете и моделите не са достъпни за никого. Настоящото ръководство за избор на печка  има за цел да улесни търсенето ви и да ви насочи към подходящата за вашите нужди готварска печка.

Какви видове печки се продават?

Печките се делят на две големи категории в зависимост от начина си на захранване: с газ или с електричество. Въпреки че съществува разнообразие от варианти, що се отнася до възможностите за готвене, все още са мнозинство хората, които предпочитат класическа печка с четири котлона върху общ вграден панел отгоре и фурна отдолу. Причината за този избор си има обяснение. Класическата печка заема малко място, използва се лесно и предлага всичко необходимо за приготвянето на храна. Въпреки това, тенденциите в кухнята насочват към вградените или модулните уреди, които могат да бъдат и хибридни: с електрически котлони и фурна на газ или с газови котлони, но пък електрическа фурна. Когато говорим за фурни, то предимствата на фурните с газ са най-вече в това, че не изсушават храната както електрическите, загряват по-бързо и са по-икономични. Недостатъците са, че храната не се приготвя равномерно, поне при по-старите уреди, а моделите, които нямат вграден грил, не могат да предложат хрупкави или добре зачервени ястия. Предимствата на електрическите фурни, от друга страна, се изразяват в по-високата температура, в сравнение с фурните на газ, и това, че готвят равномерно, независимо от допълнителните спецификации.

Размери

Изборът на печка трябва да бъде съобразен с размерите, не само заради свободното пространството, но и от гледна точка на броя хора, които готвят в дома или за които ще се приготвя храна. Класическата печка с четири котлона отгоре може да бъде съвсем достатъчна за четиричленно семейство, а нужното за нея пространство е 60 см в ширина.

При по-големи семейства или за истински страстните готвачи, обичащи да готвят всеки ден, съществуват професионални печки с по 5 и дори 6 котлона. Този вид печки позволяват приготвянето на няколко ястия едновременно, и те най-често предлагат различни стилове на готвене: печене на две нива едновременно, приготвяне на скара, имат термостат, таймер и др. Такива уреди достигат размери между 70 и 90 см.

Самостоятелна или вградена печка?

Самостоятелната печка може да бъде по-достъпното и по-евтиното решение, но вградената печка може да ви предложи други предимства в дългосрочен план като приятен цялостен и завършен вид на вашата кухня. Допълнително, ще разполагате и с повече гъвкавост при избора на място. Не на последно място, ще забравите за болките в гърба, защото ще можете да нагласите височината на печката според вашите нужди.

Тип печки в зависимост от спецификациите

Самопочистващи се печки

Да, съществуват печки и фурни, които с помощта на специални технологии, ви освобождават от задължението, което плаши почитателите на готвенето. Самопочистването може да бъде три вида: хидролитично (на базата на изпаряване на вода), каталитично (с абсорбиращ панел, който привлича мазнината и изпаренията от готвенето) или пиролитично (фурната се загрява за два часа до 500°С и всички остатъци се превръщат в прах, без нежелана миризма).

Покупката на печка не е лесно решение, имайки предвид инвестицията, която правите и факта, че се очаква да я използвате през следващите поне 10 години, така че помислете добре върху написаното по-горе.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички