Ако искате да си отгледате хрупкави репички, направете това сега


Ако искате да си отгледате хрупкави репички, направете това сега
Снимка: Thinkstock/Guliver

Репичките често минават „под радара“, защото са малки и сезонни зеленчуци, но освен страшно свежи и хрупкави, те са наистина лесни за гледане, тъй като не е нужно да имате градина за тях.

Най-често срещаните репички, които любителите градинари могат да отглеждат, са малки, кръгли, червеникаворозови с пикантен вкус, известни като Raphanus sativus var radicula. Те са отличен вариант за гледане през пролетния сезон, защото не са капризни, издържат на студ, помагат за намаляване на плевелите и изграждане на почвата.

Вижте още: Как успешно да засеете семена на закрито през март

Засаждане

Най-доброто време от годината за засаждане на семена от репички е по-хладно време – втората половина на март и целия април. По-високите температури карат растението да изсъхне и пречат на правилния растеж.

Важно е да намерите място в градината или на балкона, което получава поне шест часа слънчева светлина на ден. Засадете семената от репички на около 1,5см дълбочина и на 3см едно от друго.

Веднъж засадени, поливайте дълбоко, за да запазите почвата наситена, но в никакъв случай мокра. Репичките обичат влага и хлад. Пролетните слани също не ги притесняват, стига да не замръзне почвата.

Първа реколта

Колко време отнема на репичките да пораснат, докато станат готови за вадене? Приблизително три седмици, при спазване на гореспоменатите условия.

Ако оставите вашите репички в земята твърде дълго, самият корен ще стане твърд, калциран и негоден за консумация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама