Тази суперхрана защитава черния дроб и укрепва сърцето


Тази суперхрана защитава черния дроб и укрепва сърцето
Снимка: iStock

Наричани суперхрана и отличаващи се с нискокалорично съдържание, репичките имат много различни ползи - от защита на черния дроб до борба с рака. Има пет причини да ядете репички всеки ден, пише турският "En Son Haber".

Репичките са кореноплодни зеленчуци с хрупкава текстура. Предлагат се в различни форми и цветове. Някои репички могат да бъдат горчиви, но всички те са богати на витамини и са един от най-здравословните начини за допълване на пролетното хранене.

Обикновено репичките се използват като добавка към салати, но има и много други начини да се насладите на тях. Съществуват и няколко важни причини да ги консумирате по-често.

Репичките принадлежат към същото семейство като бялото зеле и броколите - семейство кръстоцветни. Ето пет основни причини, поради които репичките трябва да присъстват на трапезата ни възможно най-често.

Осигуряват на организма много хранителни вещества

Репичките могат да бъдат червени, черни, бели, жълти, розови, лилави. Най-често срещаният плод е червеният, но често се използват и бели репички. Въпреки това ползите за здравето са големи, независимо от цвета.

Репичките са отличен източник на антиоксиданти като катехини, пирогалол, ванилова киселина и много други фенолни съединения. Основното им предимство е високото съдържание на витамин С, който заедно с антиоксидантите играе важна роля в борбата с оксидативния стрес и увреждането на клетките. Витамин С е от съществено значение за укрепването на имунната система и защитата от инфекции.

В 100 грама репички се съдържат 15 килокалории, 233 милиграма калий, 39 милиграма натрий, 3,4 грама въглехидрати, 1,6 грама фибри и 0,7 грама протеини. Фактът, че репичките съдържат само 15 килокалории и не съдържат мазнини, ги превръща в суперхрана и особено в основен участник в диетите за отслабване. Освен това осигуряват около 30% от дневната норма на укрепващия имунната система витамин С, както и малки количества витамини от група В, калий, калций, желязо и магнезий.

Известно е, че те намаляват възпалението, предпазват клетките от причиняващи рак вещества и потискат растежа на раковите клетки. Съединенията в репичките имат и антибактериално действие, включително срещу бактерията Helicobacter pylori, свързана с развитието на стомашни язви и рак.

ТОП ЛЕК С ЛИСТА ОТ ЧЕРЕШИ ЧИСТИ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Помагат в борбата с рака

Доказано е, че антиоксидантите играят важна роля за намаляване на възпаленията и защита на клетките от увреждане, както и за предотвратяване на стареенето и болестите.

Проучванията показват, че репичките, използвани в традиционната медицина от древни времена, са източник на различни антиоксиданти. Те се съдържат в ядливите корени, както и в техните кори, семена и дръжки. Според проучванията тези естествени съединения могат да предпазят от развитието на някои видове рак, като рак на гърдата, простатата, дебелото черво, черния и белия дроб.

Червеният цвят на репичките се дължи на пигмента антоцианин - мощен антиоксидант, който е много важен за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и поддържане на здравето на сърцето. Освен това антоцианинът играе и друга важна роля: смята се, че той е ефективен в борбата с рака.

Укрепват сърцето

Богати на антиоксиданти и минерали като калций и калий, репичките са изключително полезни и препоръчителни за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Тези хранителни вещества спомагат за намаляване на високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Репичките са и добър източник на естествени нитрати, които подобряват кръвообращението.

10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ЯГОДИ

Предпазват от захарен диабет

Очаква се до 2060 г. броят на възрастните, диагностицирани с диабет, да се увеличи почти три пъти. В продължение на много години се изследва връзката между репичките и диабета, включително консумацията на сок, екстракт и кълнове от репички.

Установено е, че защитните функции са свързани със способността на зеленчука да подобрява антиоксидантния защитен механизъм на организма и да влияе положително върху промените в нивата на глюкозата, причинени от хормонални смущения. В същото време репичките намаляват абсорбцията на глюкозата в червата и увеличават усвояването ѝ от мускулната тъкан, което понижава нивата на кръвната захар.

Репичките съдържат глюкозинолат и изотиоцианат - химични съединения, които играят важна роля в контрола на кръвната захар. Редовната консумация на репички също така увеличава естественото производство на адипонектин в организма. Това е хормон, който играе важна роля за предотвратяване на инсулиновата резистентност. Освен това репичките съдържат коензим Q10 - антиоксидант, за който е доказано, че помага за предотвратяване на развитието на диабет.

Подобряват функцията на черния дроб

Освен тези съединения репичките съдържат индол-3-карбинол и 4-метилтио-3-бутенилизотиоцианат. Това са много полезни вещества, които помагат за прочистването на черния дроб от токсини и за възстановяването му от увреждания. Освен това те помагат на бъбреците да изхвърлят токсините от организма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама