Ето как да засадите вкъщи авокадо от костилка


Ето как да засадите вкъщи авокадо от костилка
Снимка: istockphoto.com

В последните няколко години авокадото стана неизменна част от кухнята на повечето домакини. Причината е освен заради вкусовите му качества и заради богатата му гама от здравословни свойства в човешкия организъм. Този плод е включен в категорията на суперхраните, защото съдържа богат спектър от полезни вещества, включително 20 различни витамини и минерали. Консумацията му намаляване риска от депресия и защита срещу рак.

Вижте още: Ето как да захванете лимон от семка

А защо да си купувате авокадо от магазина като може да го отгледате у дома. Ето как:

Нужна ви е една голямата костилка от авокадо. Това всъщност е семката, от която ще изникне вашето дръвче. Изберете добре узряло и леко омекнало авокадо, за предпочитане с тъмни точици по кората. Разрязвате плода на две и внимателно изваждате семката, като се стараете да я предпазите от всякакъв вид наранявания. След това я измийте добре с вода, за да бъдат премахнати месестите части от плода, в случай че са останали такива.

Вижте още: Как да си отгледате магданоз в саксия

Взимате три клечки за зъби и ги забивате в костилката на дълбочина не повече от 5 милиметра. Целта е семката и забитите в нея клечки да придобият звездовидна форма. Сложете го в  подходяща чаша пълна с вода, така че долната му удебелена част да лежи вътре във водата.

Трябва да сменяте водата всяка седмица, за да предпазите растението от заразяването му с различен вид бактерии. Когато растението поникне и развие няколко листенца, засадете костилката в пръстта като половината от нея трябва да остане над почвата.

До осмата седмица след засаждането се появява стъбло, което започва да расте много бързо. След достигане на височина от порядъка на 20-30 сантиметра се появяват и първите листенца. Макар и да е топлолюбиво растение, авокадото не обича постоянна слънчева светлина. Иначе рискувате да увредите крехките му листа.

Не го оставяйте без вода, но и не прекалявайте.

 Ако листата започват да придобиват жълт оттенък, това означава, че сте се престарали в грижите. В тези ситуации спрете с поливането в следващите два до три дни и листата ще върнат обичайния си цвят.

След като авокадото порасте до 40 сантиметра, отрежете връхчетата му, за да може да се оформи корона. Ползвайте тази техника често и по този начин ще бъде стимулиран растежът на дръвчето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама