Как да си отгледате магданоз в саксия


Как да си отгледате магданоз в саксия
Снимка: istockphoto.com

Магданозът е една от най-популярните подправки в българската кухня. Освен като подправка, се използва и като билка, която лекува куп заболявания, както вече сме писали. А защо да го купувате от магазина, като просто можете да си го отгледате в кухнята и да имате винаги пресен и био магданоз под ръка? Ето как:

Смята се, че къдравият магданоз е по-лесен за отглеждане и по-малко взискателен от гледна точка на неговите условия, така че много хора предпочитат него.

Вижте още: Ето как да захванем лимон от семка

Препоръчва се засаждането на магданоза да бъде в дълбока и просторна саксия, тъй като образува мощна коренова система. Височината на саксиите трябва да бъде най-малко 15-20 см, като този размер е необходим както при засаждане на корени, така и на семена. Саксията трябва да има дренажни отвори, които да позволят на излишната влага да не застоява в саксията.

Семената на магданоза трябва да бъдат накиснати предварително за едно денонощие в топла вода и чак тогава да бъдат засадени. Имайте предвид, че те покълват трудно и ще видите резултата след около 3-4 седмици.

Всяка готова почва за разсад с ниво на киселинност в диапазона от 6.5-7.0 pH ще свърши работа за засаждането му.

Поливайте магданоза редовно. Когато си късате или режете листа от него, трябва да запазвате вътрешните. По този начин ще имате магданоз през цялата година.

За да отглеждате магданоз, най-доброто място в дома ви е южният прозорец, но можете също да поставите саксиите на източния или западния прозорец. През лятото се препоръчва засенчване от пряка слънчева светлина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама