Дори не сте подозирали за тези ползи от магданоза!


Дори не сте подозирали за тези ползи от магданоза!
Снимка: iStock/Guliver

Магданозът има толкова много ползи за организма ни, че просто няма как да изредим всички от тях.

Ето защо трябва да го включите в менюто си.

Магданозът е ценен с това, че в 25-30 г свежи листа се съдържа дневната доза от витамин С за възрастен човек (около 70 мг). Листата на магданоза съдържат също така витамините В1, В2, РР, К, каротин. Магданозът е полезен при болести на сърцето, отравяния, астма, бронхит, апатия и депресия, той е използван и като пичогонно средство. Използва се и за направата на маски за мазна кожа.

Магданозеният сок е отлично средство при заболявания на пикочната система, той помага при камъни в бъбреците и жлъчката, при нефрит и редица други заболявания.

Ефективен е също така и при заболявания на очите и зрителния нерв, катаракта и конюнктивит. Сок от магданоз, смесен със сок от цвекло се прилага много успешно при спазми, предизвикани от менструални смущения, а при редовна употреба може да ги премахне напълно. Запарката от магданоз се използва в народната медицина при импотентност и различни заболявания на половата система.

При заболявания на черния дроб, стомаха и пикочните пътища се нарязват осемстотин грама листа от магданоз, изсипват се в емайлиран съд и се заливат с мляко, което не е било пастьоризирано.

Затопля се на котлона или във фурната на бавен огън, докато намали обема си двойно. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици на всеки кръгъл час.

При сърдечно-съдови заболявания, както и при заболявания на щитовидната жлеза се пие пресен сок от листа на магданоз. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно на гладно.

Този сок има свойството да нормализира кислородната обмяна и да поддържа нормалната функция на надбъбречната и щитовидната жлеза, укрепва кръвоносните съдове.

Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията в различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама