Ето как опитните домакини премахват загорелите следи по тенджери и тигани


Ето как опитните домакини премахват загорелите следи по тенджери и тигани
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност сте забелязали неприятните кафяви следи от изгаряния, които „украсяват” долната страна на тенджери, тигани и чайници. Не сте сами! Независимо колко сте внимателни в кухнята и колко старателно миете цялата посуда, те просто са там.

Защо се получават?

Тези следи обикновени са причинени от мазнини, които са изгорели и след това от котлона са се залепили за тигана. Повечето съдове за готвене са направени да издържат на топлина и изгаряне, но когато се добави мазнина в уравнението, то може да изцапа доста сериозно дори и тези повърхности. От друга страна, вината може да се крие и в металните йони от натрупване на твърда вода. След като водата изври, тези метали като калций и магнезий могат да останат на повърхността на съдовете за готвене и да причинят оцветяване. Това важи особено за външността на тенджери, тигани и чайници, които слагате на котлона, докато са още влажни.

Какво е решението?

За да се преборите с тези кафяви следи, ще ви трябват ръкавици, оцет, веро за съдове, кърпа, тел за търкане и сода за хляб. Безопасността на първо място - сложете гумени ръкавици, за да предпазите ръцете си от мазнините и другите вещества. След това накиснете съда в гореща вода с няколко капки веро и поне 3-4с.л. сода бикарбонат - и колкото по-гореща е водата, толкова по-добре. Накисвайте съда между 20 минути и два часа, в зависимост от степента на изгаряне. След като мине времето, поръсете дъното с още малко сода и с помощта на мокра тел изтъркайте. За финал полирайте с оцет и мека кърпа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама