Градска градина: Кои цветя да засадите през май на балкона


Градска градина: Кои цветя да засадите през май на балкона
Снимка: iStock

Когато става въпрос за създаване на градска градина, която може да превърнете във ваш собствен оазис сред шума и суетата на градския живот, размерът наистина няма значение. Подобно на мнозина, които живеят в големи градове или на пешеходно разстояние от оживени главни улици, имате нужда от компактна градина с потенциал.

Най-хубавата част е, че никога не е твърде късно да започнете, а май месец е идеален, за да декорирате външното си пространство за предстоящите сезони. Дори да си мислите, че сте закъснели, не е така. Днес ще ви дадем някои добри идеи за растенията, които виреят на малки пространства, нямат против „съседи по сандъчета” и се засаждат точно през май месец.

1. Мушкато

Изключително непретенциозно и издръжливо растение, предпочита полусенчести и слънчеви места. Цъфти в края на пролетта (началото на лятото) в различни нюанси на розовото и червеното, среща се и с бели цветове. При топла есен може да цъфне и втори път. Добре е да изчакате втората половина на май, когато опасността от студове отминава.

2.Вербена

Вербената расте на туфи и цъфти в огромно многообразие от цветове от пролетта до късна есен. Подходяща е за засаждане в скален кът, на групи, в сандъчета на перваза или във висящи саксии. Семената се сеят през февруари на закрито, а разсадите - през май.

3.Гладиола/глориаза/далия

Втората половина на май е времето на засаждане на незимуващи в земята луковични трайни насаждения, които цъфтят през лятото и есента. Не забравяйте, че имате нужда от по-дълбоки саксии и сандъчета. Засейте луковиците дълбоко и изгладете добре, така че да няма кухини, където да остане вода.

4.Ипомея/ Антиринум

По-известни като телефончета и кученца, тези растения са непретенциозни, гледат се лесно и цъфтят през цялото лято. Добре е да се засадят през първата половина на май, като ипомеята покълва изключително бързо – за 2 седмици ще имате над 20-сантиментрови стебла.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама