Груби грешки при готвенето на паста


Груби грешки при готвенето на паста
Снимка: iStock/Guliver

Пастата е чудесна опция, когато не разполагаме с много време да приготвим набързо закуска, обяд или вечеря. Приготвянето на макаронени изделия никак не е трудно, но се оказа, че всички допускаме грешки, които дават отражение върху крайния резултат. Ето къде грешим най-често.

1. Слагаме пастата във водата, още преди да е завряла

При приготвянето на паста "ал денте" има едно основно правило - тя трябва да има възможно най-кратък контакт с вода (3-4 минути). В противен случай се слепва и става гъста.

Пастата задължително се слага във водата, след като заври и се маха от котлона, след като достигне готовност, според указанията на опаковката. Някои готвачи препоръчват преустановяване на топлинната обработка две минути преди посоченото време.

2. Задушаваме пастата на слаб огън или я задържаме във водата по-дълго от необходимото

Крайният резултат и в този случай е кашава паста. След като водата достигне температура на кипене, едва тогава добавете пастата. Варете според указанията на опаковката или по-малко, ако приготвяте паста "ал денте". След достигане на готовност, махнете от котлона и прецедете водата.

3. Не добавяме сол във водата

Солта повишава още повече температурата на врящата вода, което е най-добрият вариант за паста "ал денте". Препоръчително е добавянето на няколко лъжички, ако използвате голяма тенджера.

4. Приготвяме или затопляме соса в съда, в който сме сварили пастата

Приготвянето на соса отнема повече време и за това е необходимо да започнете първо с него.

5. Начупваме спагетите преди варене

Използвайте достатъчно голяма тенджера, за да не се налага предварително да начупвате спагетите. Или заложете на паста, която не се нуждае от начупване - пене, фузили.

И за финал ще се спрем на един от най-големите митове, свързан с пастата, а именно, че трябва да се избягва по време на диета.

От древни времена тя е считана за изключително здравословна храна, а към днешна дата въглехидратите се завръщат като тенденция в здравословното хранене. Те осигуряват на тялото ни енергия с бавно освобождаване. Благодарение на това запазваме своята ситост за по-дълго време и съответно не посягаме към допълнителни закуски между храненията. В порция паста със сос Болонезе се съдържат 453 ккал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама