Груби грешки при готвенето на паста


Груби грешки при готвенето на паста
Снимка: iStock/Guliver

Пастата е чудесна опция, когато не разполагаме с много време да приготвим набързо закуска, обяд или вечеря. Приготвянето на макаронени изделия никак не е трудно, но се оказа, че всички допускаме грешки, които дават отражение върху крайния резултат. Ето къде грешим най-често.

1. Слагаме пастата във водата, още преди да е завряла

При приготвянето на паста "ал денте" има едно основно правило - тя трябва да има възможно най-кратък контакт с вода (3-4 минути). В противен случай се слепва и става гъста.

Пастата задължително се слага във водата, след като заври и се маха от котлона, след като достигне готовност, според указанията на опаковката. Някои готвачи препоръчват преустановяване на топлинната обработка две минути преди посоченото време.

2. Задушаваме пастата на слаб огън или я задържаме във водата по-дълго от необходимото

Крайният резултат и в този случай е кашава паста. След като водата достигне температура на кипене, едва тогава добавете пастата. Варете според указанията на опаковката или по-малко, ако приготвяте паста "ал денте". След достигане на готовност, махнете от котлона и прецедете водата.

3. Не добавяме сол във водата

Солта повишава още повече температурата на врящата вода, което е най-добрият вариант за паста "ал денте". Препоръчително е добавянето на няколко лъжички, ако използвате голяма тенджера.

4. Приготвяме или затопляме соса в съда, в който сме сварили пастата

Приготвянето на соса отнема повече време и за това е необходимо да започнете първо с него.

5. Начупваме спагетите преди варене

Използвайте достатъчно голяма тенджера, за да не се налага предварително да начупвате спагетите. Или заложете на паста, която не се нуждае от начупване - пене, фузили.

И за финал ще се спрем на един от най-големите митове, свързан с пастата, а именно, че трябва да се избягва по време на диета.

От древни времена тя е считана за изключително здравословна храна, а към днешна дата въглехидратите се завръщат като тенденция в здравословното хранене. Те осигуряват на тялото ни енергия с бавно освобождаване. Благодарение на това запазваме своята ситост за по-дълго време и съответно не посягаме към допълнителни закуски между храненията. В порция паста със сос Болонезе се съдържат 453 ккал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички