Как да чистите индукционен котлон правилно


Как да чистите индукционен котлон правилно
Снимка: iStock/Guliver

Ако наскоро сте ремонтирали кухнята си, може да сте обновили газовата или електрическата си печка с индукционен плот. Индукционното готвене е рутинно в Европа от няколко десетилетия, но тепърва започва да набира популярност поради своята енергийна ефективност, превъзходен контрол на температурата и лесно почистване.

Вижте още: 7 лесни съвета за перфектни пържоли от Гордън Рамзи

Индукционният плот за готвене се състои от плосък стъклен панел, който покрива навити медни проводници отдолу, които провеждат електромагнитна енергия за директно нагряване на вашите съвместими тенджери и тигани. Не се генерира топлина върху повърхността на плота за готвене – само върху тенджери и тигани, изработени от чугун, емайлирано желязо, много видове неръждаема стомана или всякакви съдове за готвене, които имат магнитен долен слой.

Все пак, макар да осигурява по-лесно почистване от газов или електрически плот, трябва да знаете правилния начин за почистване на такъв модел.

Колко често да почиствате индукционен плот

Рутинното почистване е от първостепенно значение, за да поддържате вашия плот за готвене, така че експертите препоръчват да го почиствате след всяка употреба. Използвайте просто леко влажна микрофибърна кърпа след като приключите работата си. Ако имате по-сериозни замърсявания, задължително използвайте ножче за почистване на котлони.

Вижте още: 4 промени в интериора, които ще освежат дома ви за пролетта (СНИМКИ)

Материали, които трябва да избягвате при почистване на индукционен плот

Важно е да се отбележи, че има определени материали, които не трябва да използвате върху индукционен плот, за да избегнете повреда на повърхността. Трябва да се избягва всичко от силно абразивни почистващи инструменти до продукти с белина или амоняк. Стойте далеч от всичко, което може да надраска повърхността, като абразивни почистващи прахове, телени гъби и продукти, формулирани с амоняк или белина и продукти за премахване на ръжда.

Вашият плот за готвене може да е направен от стъкло, но не използвайте почистващ препарат за стъкло. Въпреки че може да изглежда логично да използвате препарат за почистване на стъкло на вашия индукционен плот, тези почистващи препарати съдържат амоняк. Амонякът може да остави ивици и петна (понякога постоянни!) върху вашия стъклен плот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама