Как да намалите сметките за ток през зимата


Как да намалите сметките за ток през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Тъй като зимата е точно зад ъгъла, може би е добра идея да започнете да мислите как да редуцирате използваната енергия. В крайна сметка слънчевите дни не са единственото нещо, което ще виждаме по-малко — по-ниските сметки за ток също ще изчезнат.

Само с малко предвидливост и няколко добри навика можете да сведете до минимум количеството енергия, което използвате през есента и зимата, и да спестите пари от сметките си за комунални услуги. Направете дома си по-енергийно ефективен с тези прости и евтини съвети.

1. Дръжте завеси отворени през деня и затворени през нощта

Оставянето на завесите отворени през деня позволява на слънцето да стопли дома ви и обратното – пуснатите завеси пречат на бързото изстудяване. Може да е малка промяна, но в комбинация с другите съвети, които ще прочетете надолу, е доста ефективна.

ХИТРИ НАЧИНИ ДА ЗАПАЗИТЕ ДОМА СИ ТОПЪЛ, БЕЗ ДА ХАРЧИТЕ И ЛЕВ

2. Почистете хладилника си

Не говорим само за онзи стар буркан, който стои в задната част на хладилника от месеци и се страхувате да отворите. Махането на ненужните предмети означава по-малко енергия, използвана за охлаждане на нещата в хладилника и повече пари, спестени от вашите комунални услуги.

Друга част от вашия хладилник, която можете да почистите, са кондензаторните намотки. Когато са мръсни, те ограничават въздушния поток и карат хладилника ви да работи по-усилено, използвайки повече ток.

3. Почистете прозорците си

За да се възползвате най-добре от слънцето и безплатната топлина, която то осигурява, трябва да имате чисти прозорци. Мръсните прозорци пречат на слънчевата светлина да проникне в дома ви, което означава, че ще трябва да използвате повече енергия, за да отоплявате дома си.

4. Внимавайте как готвите храна

С идването на зимата много хора са в настроение за тежки ястия, които да им помогнат да се стоплят в студените дни. За щастие, можете да задоволите желанията си и да сте енергийно ефективни. Използването на уред за бавно готвене също може да ви помогне да спестите енергия, защото той харчи малко повече електроенергия от електрическата крушка.

5. Поставете килими върху твърди подове

Килимите могат да бъдат повече от уютна и красива декорация. Те са слой изолация, който пази краката ви от студените твърди подове. Това е страхотен начин за затопляне на една стая!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама