Как да отгледате вкусни боровинки, които да берете години наред


Как да отгледате вкусни боровинки, които да берете години наред
Снимка: iStock

Боровинките се отглеждат лесно, без значение дали са във вашата градина или в контейнери. Многогодишното растение дава вкусна реколта година след година, така че можете да се наслаждавате на плодовете повече от един сезон. Един трик от опитните градинари е никога да не засаждате само един боровинков храст - наличието на няколко често води до по-добри плодчета. Разпределете реколтата си, като изберете ранни, средни и късни плододаващи сортове.

Кога да засадите боровинки

Обикновено е най-добре да засадите боровинки, когато са в латентно състояние или когато времето не е толкова екстремно. Есента или ранната пролет е идеална за засаждане на боровинки на открито в повечето климатични условия, като лятото е възможно най-лошия избор.

Най-добре е да отглеждате повече от един сорт боровинки, така че насекомите да могат да ги опрашват кръстосано, увеличавайки общия набор от плодове. Дори ако сортът е етикетиран като самоопрашващ се, наличието на множество сортове често ще доведе до по-добри плодове.

Вижте още: 8 случая, когато НЕ трябва да поливате растенията си

Как да ги засадите?

Уверете се, че почвата ви е съвместима с боровинките, преди да ги засадите навън. Ако имате песъчлива почва, добавете торфен мъх. За глинеста използвайте почвен балсам от борова кора, за да подобрите дренажа.

-Изкопайте дупка, която е около два пъти по-дълбока и широка от кореновата топка.

- Поставете растението в дупката.

- Нанесете няколко сантиметра мулч около растението, оставяйки място в основата на храста.

- Пуснете вода на струйка и напоете растението. Оставете вашия новозасаден храст да изсъхне, преди да поливате отново.

Как да се грижим за боровинките?

Боровинките изискват относително ниска поддръжка, но се нуждаят от подходящи условия за отглеждане, за да процъфтяват.

Слънчева светлина

Както повечето овощни растения, боровинките процъфтяват, когато е осигурена достатъчно слънчева светлина. Боровинките се нуждаят от около шест до осем часа пълно слънце, което ще гарантира, че осигуряват максимален плод.

Вижте още: Какво да правим с лалетата, след като прецъфтят?

Почва

Боровинките се нуждаят от добре дренирана, кисела почва с pH от около 4,5 до 5,5. Тъй като повечето градински почви имат по-неутрално рН от 6 до 7, добавете компост.

Вода

Поливайте добре вашия боровинков храст през първата година, докато се установява. Когато растението узрее, то има сравнително ниски нужди от допълнителна вода в райони, които получават нормални валежи. За боровинки, отглеждани в контейнери, или райони, които са склонни към суша, проверявайте често растението, за да сте сигурни, че няма да изсъхне.

Тор

Наторете боровинките с тор с бавно освобождаване за плодни растения в края на зимата или началото на пролетта, преди да развият листата си за годината. Не наторявайте близо до основата на растението или листата – това може да увреди растението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама