Как да почистим банята си бързо и лесно с домашни средства


Как да почистим банята си бързо и лесно с домашни средства
Снимка: iStock

Чистенето на банята е едно от най-неприятните задължения за всяка домакиня. Но знаете ли, че всъщност може да стане много лесно и бързо с помощта на някои домашни средства? Ето как:

Премахване на мухъл

Много лесен и ефективен начин за премахване на плесента е със стара четка за зъби и хлорен разтвор. Той се получава, като смесите 1 част белина към 4 части вода. Бъдете внимателни при използването му и не вдишвайте концентрата. Сложете си предпазна маска преди започване на почистването.

Изчистване на котлен камък

Отървете се от дразнещите петна по хромираните елементи по много лесен начин – вземете една кухненска малка хавлия и я напоете обилно в оцет. Увийте я например около смесителя на мивката и я оставете така да подейства през нощта. На сутринта изплакнете с леко сапунена топла вода. Ако има останали малки недоизчистени труднодостъпни пространства, можете да ги изчистите с четка за зъби.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ, ЧЕ СТЕ ИЗПОЛЗВАЛИ МИКРОВЪЛНОВАТА ГРЕШНО ДОСЕГА

Поддържане на сифоните чисти

При изцяло обновените бани, поддръжката на сифоните не е трудна задача. Ако обаче не сте реновирали помещението си скоро и не сте сменяли сифоните, то определено би било удачно да го направите. За приготвянето на почистваща паста ще са ви нужни: сода бикарбонат и сока на един лимон. Получената леко абразивна паста използвайте за почистване, като оставите да престои за няколко минути и избършете след това с кърпа.

Периодично почистване на "слушалката" на душа

Поне веднъж месечно е добре да правите такова почистване, особено ако живеете в район с по-твърда вода. Варовикът се събира изключително лесно и за да поддържате вида на душа в добро състояние е добре да почиствате периодично. Развийте накрайниците тип слушалка и ги оставете да престоят за една вечер в 50/50 разтвор от вода и оцет. На сутринта изплакнете.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама