Как да си приготвите домашен препарат за дезинфекция с билки


Как да си приготвите домашен препарат за дезинфекция с билки
Снимка: iStock
Как да си приготвите домашен препарат за дезинфекция с билки
Снимка: iStock
Как да си приготвите домашен препарат за дезинфекция с билки
Снимка: iStock

Вижте как можете да си приготвите дезинфекциращ препарат в домашни условия.

Препарат с мента

Освен, че има свеж аромат и с нея можем да си направим лятна напитка или топъл чай, ментата е и естествен пестицид.

Рецепта:

Смесете 1 ч. л. стрита мента с ½ ч. ч. лимонов сок и 1 ч. ч. вода и ще се сдобиете с чудесен и ароматен препарат за почистване на стъкла. Той ще ви послужи и за дезинфекция на прозорците и ще предотврати насекоми като мухи, мравки и др. да влизат в дома ви.

Лавандула

Когато стане въпрос за ароматна терапия, много хора асоциират лавандулата с такъв тип есенции. Но с лавандула можете да си направите страхотен препарат за почистване на дома.

Рецепта:

Смесете 10 до 12 капки лавандулово масло със сода за хляб и изчеткайте със сместа килимите. Освен, че ще послужи като дезинфекция, този препарат ще остави свежа и успокояваща миризма, която килимите ще излъчват в дома ви.

Евкалипт

Евкалиптовото масло има антивирусни и антибактериални свойства.

Рецепта:

Смесвайки 5-6 капки евкалиптово масло с масло от чаено дърво в литър вода, получаваме чудесен спрей за дезинфекция на банята. Ежедневно можем да го използваме за почистване на душа, мивката и останалите покрития в банята за чисти и свежи повърхности.

Карамфил

Карамфилът е известен като противогъбично и антисептично средство. Което го прави чудесна добавка към препарати за борба с плесени.

Рецепта:

Половин чаена лъжичка масло от карамфил, смесено в литър вода, ни дава чудесен спрей за третиране на мухъл и плесен. Необходимо е само да напръскаме плочките и да го оставим да действа няколко часа. След това е много по-лесно да премахнем неприятните петна. След като сме почистили, напръскваме отново и оставяме да изсъхне. Така ще предотвратим скорошната поява на плесен отново.

Дафинов лист

Известна сред кулинарите, тази подправка се намира в почти всяка кухня. Добавяме я към ястия за придаване на приятен аромат, но може да послужи и за отблъскване на насекоми в дома ни.

За да предпазим дрехите си от молци и други подобни насекоми, е необходимо само да поставим по няколко дафинови листа върху рафтовете в шкафа или гардероба. Ако имате дафинов лист в градината, можете да окачите клонче от него на вратата си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама