Как правилно да перем възглавниците


Как правилно да перем възглавниците
Снимка: iStock/Guliver

Как и кога да перем възглавниците у дома е деликатен въпрос, особено при наличието на модели, които при никакви обстоятелства не могат да се мият в пералнята.

1. По-добра защита

Възглавниците се използват ежедневно и без тях не можем да си почиваме пълноценно. Но ако не се чистят редовно, могат да доведат до хигиенни неприятности.

Миенето им зависи от много фактори: от какъв материал са направени, колко са износени. Затова е по-лесно и практично да се покриват с две калъфки, които ще ги предпазват по-добре, а в същото време се перат без проблем заедно с останалата част от спалното бельо.

2. Възглавници с мемори пяна

Това е най-яркият пример за модел възглавници, които не трябва да припарват до пералнята. Прекомерното количество вода уврежда свойствата и приспособимостта им.

В този случай калъфките са от съществено значение и трябва да следите дали циповете им са плътно закопчани.

Ако все пак се налага да изчистите някакво петно от тях, най-добре е да ги изперете на ръка с мокър парцал, вода и мек сапун. След това трябва да я изсушите с кърпа и по хоризонталната й страна, за да не се деформира.

3. Латексови възглавници

Този модел също иска по-специални грижи. Те са по-твърди и по-трудно биха могли да се деформират, но не всички могат да се пускат в пералнята.

Внимателно прочетете етикета и в случай, че е възможно да се пере в пералнята, следвайте инструкциите на производителя и използвайте препоръчаната програма.

Ако се налага да я миете на ръка, може да напълните един леген с вода и перилен препарат, в който да накиснете възглавницата. Най-важното е след това обилно да е изплакнете, за да не остават никакви следи от препарат. За да изсъхне добре, закачете я навън и по хоризонталната ѝ страна.

Не забравяйте, че хипоалергенните модели на тези възглавници не трябва да се мият.

4. Възглавници с естествен или полиестерен пълнеж

Тук също трябва да прегледате старателно инструкциите на производителя относно миенето на възглавниците. За полиестерния пълнеж пералнята не би трябвало да е проблем, но за естествения не се препоръчва.

За пухена възглавница имайте предвид следните насоки:

Използвайте перилен препарат за деликатни тъкани и не сипвайте омекотител.

Програмата също трябва да е за такъв вид тъкани и температурата не трябва да надхвърля 40ºС.

Сложете в пералнята само възглавниците, за да не се сплескат. Можете да им добавите и няколко топки за тенис.

Уверете се, че центрофугата не е настроена на повече от 400 оборота.

Не пускайте възглавниците в сушилня, по-добре е да изсъхнат на слънце. Изтупвайте ги от време навреме, за да се намести равномерно пълнежът.

 

Разбира се, много е важно да имате качествена пералня, на която можете да се доверите за прането на възглавниците си (и не само). Немската компания Teka предлага модели, които ще отговорят на всичките ви изисквания. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама