Как правилно да се грижим за градината през есента


Как правилно да се грижим за градината през есента
Снимка: iStock

Есента е идеалното време за копаене и подготовка на почвата, преди да замръзне и да спрат дъждовете. Също така е подходящ момент да преместите растенията, да подготвите нови цветни лехи и да плевите области, които обикновено пренебрегвате. 

Мулч

Компостната купчина трябва да нарасне значително през есенните месеци, тъй като окосената трева, резниците на дърветата, падналите листа и резитбата се увеличават. 

Използвайте увеличения обем компост, за да разпространите живота върху подготвените цветни лехи. Също така е чудесна идея да използвате резници от трева и листа в мулч.

Покрийте 5-10 сантиметра върху нежни растения, новозасадени семена или луковици. Мулчът предпазва растенията от най-суровата зима и създава допълнителен слой влага и топлина. Той също така предоставя още едно топло убежище, под което да се скрият създанията на вашата градинска екосистема.

6 ПОЛЕЗНИ ТРИКА ЗА ГЛЕДАНЕ НА ХРИЗАНТЕМИ

Подрязване

Завъртете брадвата, отрежете клоните и хвърлете всичко върху компостната купчина за допълнителен взрив от еко материал. Колкото повече намалявате, толкова повече насърчавате растението да расте през пролетта. Това също така помага на растението да преживее студените, сухи зимни месеци, когато има по-малко листа или клони.

СЪВЕТ: Не забравяйте да не хвърляте заразени растения върху компостната купчина, тъй като това може да се разпространи в градината. По-скоро изгорете всички болни растения, отколкото да рискувате да заразите останалия органичен материал в компоста.

Слана

Ако се намирате в особено суров зимен климат или сте изложени на силна слана, не забравяйте да използвате защитни покривала върху най-ценните си растения, за да им помогнете да преживеят.

Нежните разсади и многогодишните храсти може да се нуждаят от покритие като обикновена замръзнала кърпа, стар чаршаф или параван заради лошото време.

СЪВЕТ: Пластмасата не се препоръчва, тъй като не позволява дишане.

ЦВЕТЯТА, КОИТО ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ И ПРЕЗ ЗИМАТА В ГРАДИНАТА

Разсад

Късната есен е подходящ момент за подготовка на тавите за разсад, поставянето им под покривало или в оранжерия. Разсадът ще бъде готов за засаждане, след като най-лошата част от зимата приключи.

Ако имате нежни млади храсти или дървета в земята, помислете за покриването им през последните няколко седмици, преди да настъпи истинският студ.

Луковици

Луковиците са доста издръжливи и могат да бъдат засадени в земята през есенните месеци.  Лалетата, минзухарът, зюмбюлите, нарцисите и кокичетата са перфектни луковици за есенно засаждане, пролетно цъфтящи. Лилиите се засаждат и през есента и трябва да цъфтят през лятото. 

Не забравяйте да се консултирате с местния разсадник за луковици, които няма да умрат през зимата, за да знаете кога да ги изкопаете за съхранение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама