Как правилно да се грижим за коледна звезда


Как правилно да се грижим за коледна звезда
Снимка: Stars for Europe

Родената в Мексико коледна звезда (поинсетиа) е сред най-популярните растения в света, а в Европа тя се радва на особено голям интерес и всяка година се продават десетки милиони от това красиво цвете. Правилната грижа за него е от първостепенно значение за любителите на домашните растения.

Коледната звезда е известна с това, че създава прекрасна празнична атмосфера, но има и репутацията на капризно растение. Истината обаче е, че с малко предварителна информация, можете да осигурите перфектните условия за живот на разкошното цвете и то да украси не само празничните ви дни, а и тези след полунощ на Нова година!

Температури

Не бихте рискували да изведете малко кученце на разходка по заснежените улици, без да го облечете в топли дрешки – на същия принцип би трябвало да се базира и отношението ви към поинсетиата, която ненавижда зимните температури. Златното правило за нея да не я оставяте да изстива на студа. Необходимо е да ѝ осигурите минимум 15-22 градусови температури, както и да я пазите еднакво от измръзване и силна пряка светлина, директно насочена към нея. За предпочитане е да я настаните в отоплявано помещение с умерена осветеност.

Това чувствително растение може лесно да бъде увредено по време на транспортирането от градинския център или магазина за цветя до дома ви, така че е важно да се уверите, че е правилно опаковано в хартия, без да оставяте листата му изложени на атмосферните влияния. Експертите препоръчват да го поставите в чанта, за да го предпазите по-добре. Дори няколко минути излагане на суша или студен въздух през зимата могат окончателно да увредят листата, затова те трябва да бъдат защитени през цялото време.

 

Светлина и сянка

Не наказвайте растението да стои в сенчестия ъгъл на стаята. Коледните звезди предпочитат светлите места, а не пълна сянка. Обичайният съвет е да ги пазите от пряка слънчева светлина, за да предпазите листата им от изгаряне, но конкретно през зимата такъв риск няма.

ВИЖТЕ ТУК 18 ИДЕИ КАК ДА УКРАСИТЕ ДОМА СИ С КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

Поливане и подхранване

Оптималният ph диапазон на почвата, от която се нуждаят коледните звезди, е от 5,8 до 6,2, като се използват три части почва към една част субстрат. Така до корените може да достига повече кислород. Повечето коледни звезди не се нуждаят от презасаждане през зимата, така че можете спокойно да оставите своята в саксията, в която сте я закупили.

Не бива да се поливат прекомерно и да се оставят във влажна и размекната почва. Това е пагубно за коледните звезди почти колкото излагането им на студа. Трябва да оставите почвата да започне да изсъхва, преди да полеете отново растението си, като внимавате да не прекалите с количеството вода. Прекомерното поливане може да доведе до появата на сива плесен и дори да ги направи уязвими за вредители като брашнени червеи и люспести насекоми.

Коледните звезди обичат влажните условия, така че ги поддържайте умерено овлажнени, ако са разположени в помещения, където централното отопление е на пълна мощност.

Новозакупените коледни звезди не изискват торене през периода на цъфтеж, защото обикновено се продават в предварително наторена почва. Ако се налага торене, например след присаждане или ако искате да им се радвате за по-дълъг период, те обичат да бъдат подхранвани ежемесечно с тор с високо съдържание на калий и ниско съдържание на азот.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама