Растенията, които да засаждате едно до друго, защото си помагат


Растенията, които да засаждате едно до друго, защото си помагат
Снимка: iStock

Повечето хора си мислят, че за да растат растенията им са нужни само вода и слънце. Това обаче далеч не е така и е само част от основните неща, които са необходими, за да дадат плод. Нужно е и да ги комбинирате по подходящ начин, за да могат да си взаимодействат по най-добрият начин и дадат плодове.

Има растения, които са родени едни за други и си помагат така, както никой друг. Те са известни под името „компаньони“. Те си дават взаимно сянка, предпазват се от насекоми или пък привличат такива за опрашване. Някои семена виреят много по-добре, когато са посадени в близост. В следващите редове ще посочим най-добрите комбинации, които да засаждате заедно.

Зеле и клеоме

Зелето обича да бъде на сянка, но също така и да има светлина. От друга страна растението клеоме е достатъчно високо и може да се осигури именно такава сянка. Двете взаимно си помагат и ако имате зеле в близост до цветето, ще се радвате на богата зелева реколта.

Царевица и бобови растения

Бобовите растения са увивни и имат нужда от светлина. Това и ги стимулира да растат още по-нависоко, за да достигнат до нея. Те обаче привличат различни насекоми. Това от своя страна помага на царевицата да се справи с вредителите. По този начин двете растения си помагат взаимно да растат.

5 НЕЩА, КОИТО ОПИТНИТЕ ГРАДИНАРИ ИЗПОЛЗВАТ ВМЕСТО ТОР

Пъпеш и невен

Пъпешът расте на земята и съответно много често има проблеми с червеите. Вместо да пръскате реколтата си с разнообразни препарати с неясен състав, които имат краткотраен ефект, то по-добре се възползвайте от невена. Силният му аромат ще дразни този род вредители и те просто не припарват до него. Това е евтино, безопасно, но и красиво решение на проблема.

Рози и чесън

И двете растения имат силен аромат. Чесънът обаче има аромат на сяра, който прогонва всякакви насекоми, червеи и вредители. По този начин помага на розата да расте здрава и силна, а също така и да се разлисти по-добре.

Краставици и латинки

Те ще ви помогнат да се справите с вредителите, още преди краставиците да са започнали растежа си и да са узрели. Латинките са и красиви цветя, така че ще можете да декорирате и градината си с тях.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА БАЛКОНА

Картофи и алисум

Мъничките цветчета на алисума привличат различни насекоми, които са полезни за картофите. Сред тях са и осите, които пък прогонват колорадския бръмбар, който е най-големият враг на картофа.

Карфиол и циния

Цинията има сладък аромат и тя привлича калинките. Те пият от нектара ѝ вместо да нападат карфиола и да ядат листата му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама