Как да си отгледаме орех от ядка


Как да си отгледаме орех от ядка
Снимка: iStock

Орехът е дървесно растение от семейство Орехови. Принадлежи към една от най-разпространените овощни култури в света. Ядката е известна на всички със своите вкусови и здравословни качества. Използва се в много области на кулинарията и фармакологията. В древна Гърция плодовете ѝ са били наричани "жълъдите на боговете". Всъщност всеки може да отгледа орех.

Успехът на отглеждането на дърво зависи от това какви плодове са засадени. Орехът не трябва да се суши или топлинно да се обработва преди засаждането. След прибирането на реколтата през септември и началото на октомври все още можете да намерите пресни нови ядки, които могат да покълнат. Те трябва да узреят, да не се повреждат. Ако новото дърво ще се гледа в саксия като декоративна култура, можете да вземете всякакъв вид ядки за засаждане. Но ако ще расте в градината и ще дава плодове, тогава е по-добре да изберете сорт, който е подходящ за определени климатични условия. Сортовете, предназначени за топъл климат, няма да пуснат корени в северните ширини. Освен устойчивите на студ ядки, те може да не издържат на горещ и сух въздух.

За да расте дървото успешно, посадъчният материал трябва да бъде предварително подготвен за засаждане. Поставете ядките в подходящ съд, покрийте ги с мокър пясък и поставете в стая с температура от 0 до +5 градуса. Можете да ги поставите в избата или в хладилника. На всеки 3-4 седмици от засаждането проветрявайте и навлажнявайте пясъка. Общият период на стратификация на орехите трябва да бъде 3-4 месеца. След края на периода на стратификация обелете перикарпа от ядките, за да поникнат по-бързо. Въпреки че тази процедура не е задължителна. По време на почистването се уверете, че вътрешната обвивка не е повредена. Наранената ядка може да не поникне. Накиснете посадъчния материал във вода. Ядките, които падат на дъното, са подходящи за садене. Изплувалите на повърхността обикновено са сухи или развалени отвътре.

Ядката може да бъде засадена по 2 начина: оставете я да покълне в саксия или я засадете веднага на мястото. В умерените райони е най-добре плодовете да покълнат на закрито.

Засаждането на орех е най-добре да се прави преди зимата. Изберете голям, дълбок контейнер или вана с дренажни отвори. Първата саксия за младото дърво е подходящо да е с диаметър 25-30 см. До 3-годишна възраст ще трябва да бъде пресадено в нова саксия, 8-9 см по-голяма от предишната. Почвата за засаждане трябва да еплодородна, с добра пропускливост на въздуха и влагата. Можете сами да приготвите глинена смес от: трева; хумус; торф. Можете да засадите предварително накиснати ядки в калцинирания речен пясък. След като разсадът стане по-силен и порасне, пресадете в плодородна почва.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама
Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама