Никога не изхвърляйте тази част от орехите – прави чудеса със здравето


Никога не изхвърляйте тази част от орехите – прави чудеса със здравето
Снимка: iStock

Знаете ли, че преградите на ореховите ядки имат полезни свойства? Тинктурата, приготвена от тях, оказва мощен лечебен и възстановяващ ефект върху цялото тяло.

От древни времена орехите са известни със своите здравословни ползи. Освен в тях, рекордно количество от биологично активни вещества се съдържа в зелените им обвивки и в преградите на ядките.

Ореховите прегради имат уникален химичен състав. Съдържанието на йод, натрий, калий и магнезий, витамини от групи B, C, E, A, D и PP, танини, аминокиселини, антиоксиданти, предотвратяват преждевременното стареене и притежават куп други ползи, които решават много здравословни проблеми. Например, смущения в дейността на щитовидната жлеза и на ендокринната система като цяло, проблем със стомаха, червата и имунната система, могат да бъдат разрешени с тинктура от орехови прегради. Тя е полезна и за пациентите със захарен диабет.

Как се приготвя тинктура от преградите на ореховите ядки?

За да приготвите тинктурата, се нуждаете от орехови прегради и водка, която трябва да е най-малко 40 градуса. Пригответе лекарството от преградите, получени от един килограм ядки. Първо ги залейте с вряла вода и оставете да престоят около пет минути. Премахнете водата и прехвърлете суровината в стъклен буркан или бутилка. Налейте литър водка и затворете плътно капака.

Съхранявайте на хладно и тъмно място за 3-4 дни. След това разклатете добре буркана и оставете тинктурата да се настоява още 3-4 дни. Готовата смес се съхранява в съд от тъмно стъкло, така че пряката слънчева светлина да не унищожи полезните вещества в нея и да не намали нейния лечебен ефект. Приготвената тинктура запазва свойствата си поне три години.

Приемайте я 3 пъти на ден преди хранене, като разредите 5-7 капки от нея в супена лъжица чиста вода. 

Може да я използвате и за компрес като напоите парченце марля с нея и го наложите върху възпалено място. Фиксирайте го чрез превръзка. Правете по една процедура на ден, за предпочитане вечер. Компресите успокояват болки в ставите. 

Не забравяйте, че при наличието на сериозно заболяване, трябва да се консултирате със специалист. Приемът на тинктурата не може да замести консултацията с лекар!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама