Съвети, с които ще подготвите растенията си за есента


Съвети, с които ще подготвите растенията си за есента
Снимка: iStock

Дори и по време на продължителни дъждовни периоди градината също се нуждае от поддръжка. Експертите дадоха няколко прости съвета какво трябва да се направи през подобни периоди.

Характеристики на поливане

В случай, че вали 2-3 пъти седмично, дървета, зрели храсти и непретенциозни цветя не е необходимо да се поливат. От своя страна разсад, едногодишни, цъфтящи и плодни растения се нуждаят от поливане. Но това е само в случай, че между поливанията минава значително време и земята успява да изсъхне на 10-20 см в дълбочина, споделят градинари.

Торове

Дъждът бързо измива хранителните вещества от почвата. Следователно, подхранването трябва да се прилага по-често 1,5 пъти. Не си струва да увеличавате концентрацията - това може да навреди на насажденията.

Защита срещу паразити и гъбички

Експертите препоръчват на всеки 10 - 14 дни да се извършва профилактичен преглед на растенията, за да се провери дали са се появили гъбички и паразити. Повредените листа, стъбла, клони трябва да бъдат отстранени и изгорени в специален съд. Третирането с пестициди или фунгициди, ако е необходимо, трябва да се извършва между дъждовете.

Мулчиране

Мулчирането на почвата през дъждовния сезон ще помогне на растенията, които не могат да понасят висока влажност. Препоръчително е да използвате слама и дървени стърготини за процедурата - те не създават парников ефект и позволяват на земята да "диша".

Много е важно ягодите да се мулчират. Това ще предпази узрелите плодове от гниене и образуване на мухъл.

Подрязване на дървета

За да се подобри вентилацията вътре в дърветата с буйна корона, гъсти храсти, те трябва да се подрязват 1 път на лято. В същото време, растението не трябва да е в етап на цъфтеж.

Косене на тревни площи

Голямо количество дъждовна вода допринася за бързия растеж на тревата. За да се предотврати появата на комари и други насекоми, тревата се коси на всеки две седмици. Косената трева трябва да се събира с гребла.

Плевене

Плевелите растат много по-бързо през дъждовния сезон, отколкото през сухия. За да се предотврати увреждането на други растения, те трябва да бъдат изкоренявани поне веднъж седмично.

Както сушата, така и прекалено влажното и дъждовно време създават редица проблеми на растенията в градината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама