Това са растенията, които можете да отглеждате и в банята си


Това са растенията, които можете да отглеждате и в банята си
Снимка: iStock

Цветята винаги са били средство за освежаване на интериора. Можете да се изненадате, но те са подходящи дори и за банята. Съществуват различни видове, които виреят в пространства с висока влажност, каквото е банята. Светлината, разбира се, също е ограничена и това не трябва да се забравя. Най-подходящи за такива помещения са тропическите растения. Те издържат на голяма влажност и не се нуждаят особено от светлина.

Алое верата е такова растение, което се нуждае от топлина. Тя пуска големи корени, така че изберете по-дълбока саксия. Поливането може да е веднъж на две седмици – напълно достатъчно. При това растение е добре да има светлина и ако нямате прозорец в банята, то можете да си купите специална лампа за целта. То расте сравнително бързо. Листата са големи и могат да се използват за направата на домашна козметика.

Бамбукът е много лесен за отглеждане, предпочита тъмните места и обича влагата. Можете да го поставите в саксия или в съд с вода. Можете да добавите и различни камъчета, за да го направите още по-интересно. Също така, ако ще отглеждате бамбукът във вода, то трябва да я сменяте веднъж седмично. Расте доста бързо, но можете спокойно да го подрязвате. Ако имате домашни любимци, то го дръжте на високо, защото може да бъде токсичен за тях.

Аспидистра е изключително устойчиво растение и дори да я подложите на всякакви условия, тя ще ги издържи. Дори да я полеете повече, да я поставите на различни условия. Растението расте доста бавно, но има дълъг живот.

Лилиите спатифилум и хлорофитум от своя страна пък са едни от най-добрите начини да пречистите въздуха. В банята все пак използваме различни козметики, препарати и други химикали. Това е чудесното място за тях, защо определено въздухът има нужда от пречистване.

Ако нямате прозорец в банята, то за вас перфектният избор е папратта Венерени коси или адиантум. Тя може да живее без светлина, а поливането става с престояла вода.

При наличието на прозорец и източник на светлина, то можете да помислите за различни варианти да аранжирате банята си. Например, това може да стане с азалия или орхидея. Друга възможност е да съчетаете растения с различни цветове. По този начин ще имате един интересен и приятен за окото аранжимент. Банята ще е доста по-цветна и денят ви ще започва по приятен начин.

Каквото и да изберете, хубаво е така да поставите растението, така че да не падат пръски в него от душа или умивалника. Ако забележите, че някое растение започва да увяхва, то можете да го изнесете от банята. След това пак го върнете на предишното място, без да се притеснявате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама