5 грешки, които допускате при избора на саксии за стайните си растения


5 грешки, които допускате при избора на саксии за стайните си растения
Снимка: iStock

Феновете на стайни растения изпробват всички възможни начини да удължат живота на своите зелени приятели. В действие се пускат всякакви подхранващи торове и многократни промени на местата в търсене на най-добре осветеното място, не пропускат да правят и обработка на листата със специални съединения. Грешните саксии обаче често съсипват цветята. При избора им се допускат няколко основни грешки.

Ето кои са най-често допусканите и как да ги избегнете:

1. Неправилен избор на размера на саксията

Това е може би основната грешка, която допускат собствениците на стайни растения. Трябва да се има предвид, че едно младо растение изисква много място за развитието на кореновата си система, което означава, че за такова растение трябва да се избере по-голяма саксия. А едно възрастно и голямо растение е най -добре да се постави в саксия, която е максимално с най-правилния размер.

2. Избор на обикновени саксии за растения на балкона

Ако държите цветя на балкона, трябва да се замислите относно избора на устойчива на замръзване саксия. "Зимните" версии са изработени от керамика, но глината е подложена на специално изпичане при изработката им. В резултат на това, подобна саксия е много по-малко вероятно да се напука при ниски температури. Единственият недостатък на такива саксии може би е относително високата им цена.

3. Избор на тъмни или метални саксии

Изборът на подобен род саксии ще бъде лош за вашето растение, ако то е влаголюбиво и се намира на слънчевата страна. В тъмни и метални саксии влагата се изпарява много по-бързо. Подходящи са за термофилни растения на балкони, а дори и тогава - ако лятото се е оказало облачно и прохладно.

4. Използване на дървени щайги като саксии

Много хора обичат начина, по който растенията изглеждат в дървени кутии и вани, но това е чиста естетика със съмнителна функционалност. Дървесината, която е редовно изложена на влага, може да започне да гние, което налага презасаждане на цветето. За такива случаи има специални водоотблъскващи импрегнации, но те могат да бъдат опасни за растението.

5. Избор на саксии с формата на амфора

В градинарските магазини можете да видите саксии за стайни цветя във форма, подобна на амфора за вино - с широка средна част и тесен врат. По-добре е да ги откажете - в такава саксия в почвата няма да влезе достатъчно въздух, може да се появи мухъл. А формата на амфората ще усложни пресаждането на растението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама