Растения за дома, които могат да се отглеждат дори на тъмно


Растения за дома, които могат да се отглеждат дори на тъмно
Снимка: iStock

Вероятно сте чували термина „сенчести растения“ повече от веднъж, за да опишете видове, които предпочитат сянка. Трябва обаче да знаете, че това е неправилно име. Растенията не обичат сянка или дори частична сянка! Поради еволюцията и промените в структурата на листата някои видове са се приспособили към неблагоприятни условия на местообитание, приемат ги и са в състояние да оцелеят в тях. По-подходящ термин биха били растения, които носят сянка.

Със сигурност сте забелязали също, че такива екземпляри рядко цъфтят. В условията, в които растат, те се опитват да „улавят“ слънчевите лъчи и интензивно извършват фотосинтеза. Така че те нямат достатъчно енергия, за да произвеждат впечатляващи цветя.

Папрати

Естественото местообитание на папратите са влажни и гъсти гори, където количеството светлина е ограничено. И това са условията, които тези растения предпочитат в домашната версия. Подходящи места за тях са помещения с прозорци от западната и северната страна. Не забравяйте обаче, че папратите обичат влажна pocva и трябва да се поливат редовно.

Бръшлян

Бръшлянът е друг любител на сянката. Те живеят много добре в помещения, където количеството дневна светлина е много ограничено. Ако сте избрали сорт бръшлян с многоцветни листа, осигурете му разсеяна светлина, например близо до прозорец с изложение на изток или юг. В случай на едноцветни сортове, можете уверено да подредите саксията в частична сянка. За разлика от папратите, бръшлянът не обича честото поливане - препоръчва се умереност.

Цилиндрична сансевиерия

Това е растение, което много добре понася липсата на светлина. В допълнение, той се справя добре по време на периодични засушавания и когато въздухът е сух. Това е така, защото сансевиерия, известна още като бобини, може да се грижи за себе си, като съхранява вода в листата. Благодарение на това той може да оцелее без поливане до 2 месеца.

Крилато цвете

Крилатите цветя са видове, които се чувстват много добре на частична сянка и разсеяна светлина. Също така е добре, когато въздухът в помещението е относително влажен. Следователно, освен редовно поливане, трябва също така често да поръсвате крилото. Това е един от малкото видове домашни цветя, които харесват сянка, които цъфтят - белите цветя могат да украсят растението в продължение на няколко месеца.

Драцена

Друго саксийно цвете, което обича тъмните места, е драцената. Можете дори да го поставите на пълна сянка, но в същото време да го поддържате постоянно влажено. Препоръчително е също така често да освежавате листата с влажна кърпа. Изключение прави ароматната драцена, която трябва да се постави на място с постоянен достъп до светлина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама