Как правилно се подрязва орхидея и кога се прави


Как правилно се подрязва орхидея и кога се прави
Снимка: iStock

Може да изглежда доста страховито да подрязвате орхидеята си, но това е важно за здравето на вашето растение. Подрязването на орхидея не само може да ѝ помогне да живее по-дълго и да цъфти повече, но също така ще гарантира, че премахвате болните листа. И така, ето кога трябва да подрежете орхидеята си и как да го направите правилно.

Стерилизирайте ножиците си

Без значение какъв метод използвате за подрязване на вашите орхидеи, започнете със стерилизирани ножици. Необходима е стерилизация, защото орхидеите са сред най-капризните растения и лесно могат да се заразят с вируси от порязвания с мръсни остриета. За да стерилизирате ножиците си, загрейте остриетата над запалка за няколко секунди.

Вижте още: Как да предпазите почвата на цветята от мухъл

Подрязвайте орхидеи от сортовете Phalaenopsis, Oncidium и Dendrobium

Орхидеите Phalaenopsis, Oncidium и Dendrobium са едни от най-разпространените сортове, които хората притежават и те задължително трябва да се подрязват, за да се удължи периодът на цъфтеж. Когато забележите последното цвете на тези сортове, готово да прецъфти, пребройте три възела (издутини по стеблото) и отрежете всичко над тях. Това ще насърчи появата на нови цветни клони от долните възли на шипа. Използвайки този метод, не се учудвайте, че орхидеите Phalaenopsis, Oncidium и Dendrobium цъфтят повече от година.

Подрязвайте, за да премахнете изгнили или болни листа

Орхидеите, които са развили черни или кафяви гнили петна по листата си, трябва да бъдат подрязани. Най-добре е да ги премахнете, защото тези проблеми могат да се разпространят и в крайна сметка да убият вашата орхидея.

Подрежете орхидеята си преди пресаждане

Когато орхидеите са здрави и цъфтят дълго, те в крайна сметка ще надраснат първоначалните си саксии и ще трябва да бъдат пресадени. А когато стане време за това, те трябва да бъдат подрязани задължително. След като извадите орхидеята от саксията, отстранете целия мъх и кора от корените ѝ. След това разгледайте внимателно почистените корени: Тези, които са мъртви, ще изглеждат точно така - само тънка нишка, без коренов материал около нея. Живите корени, от друга страна, ще бъдат дебели и зелени/бели. Отрежете всички мъртви корени и подрежете самото стебло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама