Как сами да си посадите и отгледате авокадо (ВИДЕО)


Как сами да си посадите и отгледате авокадо (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Освен че е много вкусно, авокадото е и изключително полезно. Ето защо в тази статия ще ви покажем как може да си го отглеждате в домашни условия и вече да не ви се налага постоянно да си купувате от магазина.

Методът, който ще ви покажем, е изключително лесен, но отнема малко повече време, затова трябва да сте търпеливи. Ще имате възможност да се насладите изцяло на покълването на семката и да наблюдавате пълния процес на развитие на младото растение.

Ето го и метода:

Отстранeте семката от плода и я изчистите (измийте я в вода и я обелете). Вземете три клечки за зъби и ги забийте в средната ѝ част, като ги разпределите равномерно по обиколката ѝ. Достатъчно е да забиете клечките на около 5мм в семката, само колкото да стоят стабилно.

След това сложете семката в чаша, така че да се държи на забитите в нея клечки за зъби и напълнете чашата с вода. Само долната част трябва да е във водата. Оставете чашата на топло и добре осветено място и доливайте вода, когато се изпари, за да се поддържа постоянно ниво. Един път в седмицата може да сменяте водата в чашата с цел избягване на позеленяване и образуване на бактерии. След няколко седмици семката на авокадото ще се разцепи и от долната ѝ част ще излязат коренчета, а от горната – стъбло. Преди да посеете вече тръгналото растение в саксия, изчакайте докато коренчетата станат поне 10 см, като продължите да поддържате нивото на водата, а най- добре да направите засяването едва когато се появят и първите листенца. Това ще осигури по-доброто захващане на авокадото в почвата и ще намали риска от загиване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама