Какво трябва да знаете, когато купувате череши


Какво трябва да знаете, когато купувате череши
Снимка: iStock

Черешите са фаворит сред любителите на плодовете. В най-добрия си вид те са сладки, сочни и ароматни. Въпреки това е възможно да се купят и доста разочароващи череши. Затова е важно да знаете какво търсите, когато ги купувате. Освен това, черешите влизат в графата на скъпи плодове, така че е още по-голямо разочарование, ако уцелите лоша партида. Ето какво трябва да знаете, преди да купите череши.

1. Избирайте череши с прикрепени дръжки

Трябва да се уверите, че дръжката е зелена и здраво закрепена, защото това е сигурен знак за свежест. Освен това, те издържат по-дълго в хладилника, ако ги купите с дръжки.

Вижте още: Направете това и ще имате изобилна реколта от ягоди

2. Обърнете внимание на цвета

Ако искате да си купите череши, които не са нито незрели, нито презрели, тогава трябва да обърнете внимание на цвета. По-наситеният цвят обикновено показва зрялост, но избягвайте череши, които са твърде тъмни, защото може да са презрели.

Но сортът череша също ще допринесе за оптималния цвят. Узрелите череши трябва да са наситено оцветени, вариращи от златисто до наситено червено в зависимост от сорта.

Повечето сортове, които се гледат в България, са червени, като изключение прави Райниер - сорт, създаден чрез кръстоска на сортовете Бинг и Ван. Той се отличава с едри жълтеникавочервени плодове и широкосърцевидна до кълбовидна форма.

3. Изберете плътни, твърди череши

Твърдостта е показател, че черешите са узрели. Когато започнат да презряват, те могат да се набръчкат или да започнат да изглеждат меки, а не твърди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама