Безсъние: Не бройте овце, а яжте това, за да заспите


Безсъние: Не бройте овце, а яжте това, за да заспите
Снимка: iStock

Мелатонинът, хормонът, отговорен за качеството на нашия сън, намалява с годините, както и в състояние на стрес. Но има начини да го регулирате без лекарства, а с храна.

Липсата на сън се отразява зле не само на настроението ни, но и на здравето. Безсънието може да доведе до хормонални проблеми, както и да увеличи риска от инсулинова резистентност. Хората, които страдат от проблеми със съня имат нужда от допълнителен мелатонин в организма си.

Вижте още: Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни

Днес ви представяме 5 храни, които ще ви дадат ударна доза от този хормон и ще ви върнат добрия сън:

Череши

Установено е, че сокът от череши подобряването качеството на съня. Учените казват, че той бързо повишава нивата на мелатонин в организма, но имайте предвид, че сокът им съдържа много захар и е по-добре да ги ядете цели.

Яйца

Те са най-добрият животински източник на мелатонин. Освен това съдържат протеини, желязо и много други основни хранителни вещества.

Мляко

Топлото мляко е традиционен "лек" срещу безсъние, но не само в приказките. Според учените то е богат източнк на мелатонин.

Вижте още: Защо понякога чуваме шум в ушите и какво го провокира

Риба

Тя е по-добър източник на мелатонин от месото. Най-добрите варианти за вас са сьомгата и сардините, които също ви осигуряват необходимото количество омега-3 мастни киселини.

Ядки

Повечето от тях са богати на мелатонин, като най-добър вариант са шамфъстъците и бадемите. Те също са отличен източник на множество антиоксиданти и минерали.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама