Коледни ателиета в Националния етнографски музей


Коледни ателиета в Националния етнографски музей
Снимка: iStock/Guliver

Деца ще имат възможност да творят заедно с експерти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН на 19 и 20 декември от 10:30 до 16:30 ч.

В събота (19 декември) от 10:30 ч. Коледните ателиета с песен и танц ще открият детски танцов състав "Бъдниче" към Двореца на децата и Коледарската група при читалище "Светлина – Кремиковци 1906“ с представяне на обичая коледуване. 

Тази година ИЕФЕМ – БАН организира четири тематични творчески ателиета за Коледа, три от които са пряко свързани с българската фолклорна празнична традиция: Ателие "Коледни обредни хлябове", Ателие "Традиционни български сурвачки“, Ателие "Уникални коледни картички“ и  Ателие "Коледарски песни и приказки".

Ателиетата за обреден хляб, сурвачки и картички ще работят през цялото време, а ателието за коледарски песни и приказки ще има своя отделна програма: в събота от 12 и 15 ч.; в неделя от 11, 12, 14 и 15 ч.

С помощта и насоките на специалистите от ИЕФЕМ – БАН гостите на ателиетата сами изработват сурвачки, картички, хлебчета и гевречета, които остават за тях; научават се да пеят коледарски песни и да разказват български коледни приказки.

Ателиетата са част от концепцията на НЕМ за образование в музея и имат задачите да развиват и поддържат у децата усещането за принадлежност към народните ни обичаи и култура; да развиват въображението и способностите им, така че да изпитат те удоволствие от самостоятелно постигнати от тях добри резултати. 

Входът за деца и ученици е свободен. Родителите и всички останали посетители заплащат редовната такса за билет от 5 лв за възрастни и 2 лв за студенти и пенсионери, като цената включва достъп до трите изложби в музея. Залите на ателиетата ще бъдат отоплени. Домакините от ИЕФЕМ – БАН обръщат внимание на родителите на деца до 7 години да не ги оставят без надзор по време на събитието.

Заявки за групови посещения се приемат на тел: 0886 101 337 – д-р Ангел Ангелов.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама