Опаковането е лесно с правилните опаковъчни машини


Опаковането е лесно с правилните опаковъчни машини
Снимка: https://tashev-galving.com/

Опаковъчните машини се наричат още чембер машини и служат за опаковане на различни видове стоки. Могат да бъдат ръчни или пневматични. 

Според друга категоризация се делят за машини за метален чембер, пластмасов чембер и инструменти за ръчно опаковане. 

Какво представляват ръчните опаковъчни машини?


Те са по-леки и съответно по-лесно преносими. В най-общия случай представляват дръжки за ръчно опаковане със стреч фолио и се отличават със здрава конструкция. С тях стреч фолиото за опаковане се нанася лесно и надеждно. 

Друг тип машина за ръчно опаковане е тип „пистолет“, с тиксо. Тя има дозатор за лепящата лента. Принципът на работа е прост, но ефективен – тиксото се отрязва от металните зъби на машината. Подходяща е за ръчно залепване на кутии, кашони и други. Може да се работи с нея с една ръка, само трябва да внимавате да не я изпуснете. 

Кога има необходимост от пневматични опаковъчни машини?


Пневматичните опаковъчни машини са необходими, когато опаковате повече стоки и е нужна по-голяма прецизност. Препоръчват се за замяна на ръчния труд на хората, когато трябва да се уплътняват товарните кутии или палети. 

Представляват инструмент за обтягане, рязане и закрепване на стоманени ленти при опаковане на стоки. За да работи надеждно машината, е необходима пневматична система с определено налягане, в повечето случаи около 6 бара. 

Ако е важно опаковането да е наистина надеждно и да няма никаква опасност от разопаковане, е добре да се ползва и метален чембер, и скоба – така прорезът е двоен, а сигурността е доста по-голяма. 

Машините най-често са универсални и служат за опаковане на стоки и с плоска, и със заоблена повърхност. 

Има вариант машината да е полуавтоматична – тогава служителят слага стоката за опаковане на машината, след което тя върши останалата работа. Когато версията е напълно автоматична, стоката се взема чрез транспортна лента и се изпраща за опаковане. 

Когато говорим за напълно автоматични опаковъчни машини, трябва да се знае, че те могат да бъдат програмирани, в зависимост от продуктите, които ще бъдат опаковани. 

Хартия, керамични плочки или друго?


В зависимост от типа стока, машината се настройва на определен режим на работа. Това се случва чрез промяна на опъна на лентата. Така може да се разчита, че продуктът няма да се повреди или деформира. Преди опаковане обаче трябва да се внимава да не се объркат продуктите и да се зареди грешен режим на работа. Тогава вече има опасност от повреда или изкривяване.

Качествените автоматични опаковъчни машини са енергоспестяващи, благодарение на отопляема система за опаковане, вградена в тях. Те имат функция за автоматично изключване на двигателя, когато не работят.

Има и още една категоризация на опаковъчните машини – вертикални и хоризонтални - в зависимост от дизайна им. Каква машина ще се използва зависи от единицата, която ще се опакова и каква машина е по-подходяща за нея. Вертикалните се наричат още „възглавници“. По-качествените имат цветен дисплей и са с бърза настройка за размера на опаковане. Имат допълнителни устройства за пълнене, броене и притегляне. Въпросните устройства са съвместими с машината и се ползват, когато има конкретни нужди от тях. Става дума за вибриращи канали, гравиметрични везни, линейни везни и други. 

Как се поддържат опаковъчните машини? 

За качествена и надеждна работа е нужна добра поддръжка – това важи не само за опаковъчните машини, но и за всички уреди. Затова в определен период от време машината трябва да мине сервизна поддръжка, съобразена с експлоатационния график. Изключително важно е да се спазват хигиенните норми, особено когато се опаковат хранителни продукти. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама