Плодовете и зеленчуците, които може да отглеждате в саксия


Плодовете и зеленчуците, които може да отглеждате в саксия
Снимка: iStock

Ако нямате градина, но много искате да отглеждате плодове и зеленчуци, със сигурност тази информация ще ви е от полза. Ето какво може да се отглеждате в саксия на терасата си и да се радвате на добра реколта.

1. Авокадо

Добра новина за феновете на гуакамоле! Сортовете джудже растат дори в саксия. Можете да опитате да засадите авокадо и от костилка, но този процес е дълъг и невинаги успешен. Често тези растения не дават плодове, а единствено радват със зеленината си. По-добре е да си купите покълнал разсад. Присадете дървото в неглазирана керамична саксия - тя трябва да бъде поне 25 см широка и 2 пъти по-дълбока. Изберете рохкава почва, с малко пясък. Поддържайте я добре дренирана. Поливайте редовно авокадото.

ЧУДНИ ПОЛЗИ ОТ АВОКАДОТО

2. Моркови

Всеки дълбок съд или саксия е подходящ за покълване на семената на морковите. Напълнете съда с пясъчна, "лека" почва и засадете семената на разстояние 3-5 см. В периода на поникване почвата трябва да се поддържа влажна. Поливайте морковите с чай от лайка, които предотвратява развитието на гъбични заболявания. Когато височината на кълновете достигне 5 см, разредете разсада, като премахнете по-слабите растения. 

3. Ягоди

Отглеждането на ягоди от семена е много трудно. Затова е по-добре да си купите готов разсад.  Ягодите имат нужда от широка саксия и лека плодородна почва. Осигурете им редовно поливане, достатъчно слънчева светлина и често торене.

4. Зелен боб

Той вирее добре на слънчев балкон. Пролетта е най-доброто време за засаждане на боб, когато слънцето все още не е много силно. Засадете го на дълбочина около 2,5 см, на разстояние 15 см. Бобът е увивно растение. Поставете дървена решетка в основата на саксията.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ ЗА ВСЯКА ЗОДИЯ

5. Домати

За целта най-подходящи са сортовете "Рома" или "Чери". По правило растенията се засаждат във вертикални лехи. Но има и друг вариант - висящи саксии. Доматите обичат слънчевата светлина - за да узреят те трябва да са изложени на слънце поне 12 часа.

6. Лимон

Зеленото лимоново дръвче с ярко жълти плодове е прекрасна декорация за всеки интериор. В допълнение, цъфтящият лимон има невероятно ухание. Покълването на лимоновите семена и грижата за растението изисква много внимание, но определено резултатът си заслужава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама