Съвети за засаждане и отглеждане на вкусни ягоди


Съвети за засаждане и отглеждане на вкусни ягоди
Снимка: Istockphoto

Един от предвестниците на идващото лято са ягодите. Засаждането и отглеждането им не е никак трудно, а вкусът на градинска ягода е несравним.

Днес ви представяме най-важните съвети, които трябва да знаете, ако сте решили да си отгледате този плод в градината си.

Вижте още: Хитър трик как да си отгледате пресен лук у дома, без почва 

По правило ягодите се засаждат през есента или през пролетта. Разсадът от ягоди за пролетно засаждане трябва да бъде добре развит и да се съхранява на хладно място три дни преди засаждането.

Най-добре е ягодите да се садят през април-май от съхраняван разсад, а от новоизваден разсад - през септември и до средата на октомври за Северна България и по-високите полета и до края на същия месец за Южна България.

Преди засаждането добавете две до три шепи хумус и шепа дървесна пепел във всяко гнездо, за да наторите почвата с с органични торове. Разстоянието между дупките в лехата, както и между редовете, трябва да бъде около 30 см, а дълбочината на отвора трябва да бъде такава, че корените да се побират свободно в него вертикално.

Ягодите се развиват най-добре в лехи, където сте отглеждали магданоз, копър, лук, чесън, маруля, целина, репички и цвекло.

Вижте още: Ето как да засадите вкъщи авокадо от костилка

Растенията понасят частично засенчване. Ето защо може да се засаждат около млади овощни дървета.

Всяко растение трябва да бъде полято с 0,5-1 л вода, след като бъде засадено, но не наведнъж, за да не се уплътни почвата прекомерно и да не се затлачи пъпката. А след 2-3 дни още веднъж.

Най-добре е да ги засадите в блачен ден или вечерта. За да не бъдат унищожени от внезапните студове, покрийте ягодовата леха с найлон.

За да се намали броят на плевелите се използва мулчиране на ягоди. Най-лесният материал за мулчиране е слама, дървени стърготини, борови игли или торф.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама