Съвети за засаждане и отглеждане на вкусни ягоди


Съвети за засаждане и отглеждане на вкусни ягоди
Снимка: Istockphoto

Един от предвестниците на идващото лято са ягодите. Засаждането и отглеждането им не е никак трудно, а вкусът на градинска ягода е несравним.

Днес ви представяме най-важните съвети, които трябва да знаете, ако сте решили да си отгледате този плод в градината си.

Вижте още: Хитър трик как да си отгледате пресен лук у дома, без почва 

По правило ягодите се засаждат през есента или през пролетта. Разсадът от ягоди за пролетно засаждане трябва да бъде добре развит и да се съхранява на хладно място три дни преди засаждането.

Най-добре е ягодите да се садят през април-май от съхраняван разсад, а от новоизваден разсад - през септември и до средата на октомври за Северна България и по-високите полета и до края на същия месец за Южна България.

Преди засаждането добавете две до три шепи хумус и шепа дървесна пепел във всяко гнездо, за да наторите почвата с с органични торове. Разстоянието между дупките в лехата, както и между редовете, трябва да бъде около 30 см, а дълбочината на отвора трябва да бъде такава, че корените да се побират свободно в него вертикално.

Ягодите се развиват най-добре в лехи, където сте отглеждали магданоз, копър, лук, чесън, маруля, целина, репички и цвекло.

Вижте още: Ето как да засадите вкъщи авокадо от костилка

Растенията понасят частично засенчване. Ето защо може да се засаждат около млади овощни дървета.

Всяко растение трябва да бъде полято с 0,5-1 л вода, след като бъде засадено, но не наведнъж, за да не се уплътни почвата прекомерно и да не се затлачи пъпката. А след 2-3 дни още веднъж.

Най-добре е да ги засадите в блачен ден или вечерта. За да не бъдат унищожени от внезапните студове, покрийте ягодовата леха с найлон.

За да се намали броят на плевелите се използва мулчиране на ягоди. Най-лесният материал за мулчиране е слама, дървени стърготини, борови игли или торф.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама