Топ 5: Най-емблематичните тапети на всички времена (СНИМКИ)


Топ 5: Най-емблематичните тапети на всички времена (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Правилният тапет винаги прави изявление в една стая, но освен това въздейства и върху цялостната атмосфера. Може би това е и причината толкова много хора да се придържат към тапетите, що се отнася до интериора на дома. Днес обаче ще ви представим някои от най-великите дизайни на тапети на всички времена, които без съмнение сте виждали в някакъв етап от живота си. Десените им са се превърнали в истински интериорни легенди, които дори след десетилетия се използват отново и отново.

Вижте още: 4 новости при интериора, които са супер актуални

Citrus Garden от Schumacher

Използван за първи път през 1947 от австрийския архитект и дизайнер Йозеф Франк, “Цитрусовата градина” е обичана заради своята причудливост и топлина. През 2014 година Дара Капонигро започва работата си като творчески директор на Шумахер и трябва да създаде специална колекция от тапети за 125-та годишнина на компанията. “Цитрусовата градина” е на първо място в списъка за преиздаване и оттогава е невероятен хит.

Zebras от Scalamandré

Този тапет е проектиран през 1945 от Флора Скаламандре (съпругата на Франко Скаламандре) за тогавашния новооткрит ресторант “Gino of Capri” в Ню Йорк. Към днешна дата това е може би най-разпознаваемият тапетен модел на всички времена. Анимираният скеч на две скачащи зебри е вдъхновен от страстта на собственика на ресторанта към животните и мечтата му един ден да отиде на африканско сафари. Това е точното количество фантазия, графика и шик, нужно, за да заобиколиш всякакви мимолетни тенденции и да останеш хит цели 75 години!

Les Touches от Brunschwig & Fils

Отпечатан за първи път през 1965 като модерен, стилизиран животински принт, Les Touches от Brunschwig & Fils е отчасти фигурален (на точки) и отчасти абстрактен модел, което го прави достатъчно гъвкав, за да работи в почти всяко пространство. В рамките на много години след пускането, дизайнът на тапета се е предлагал в различни цветови гами, включително синьо и розово, осигурявайки си почетно място в света на интериорния дизайн.

Brazilliance от Dorothy Draper

Създаден през 1937 от легендарния интериорен дизайнер Дороти Дрейпър, “Brazilliance” първоначално е проектиран за хотел “Arrowhead Springs” в Калифорния. Често имитиран, но никога дублиран, дръзкият принт на бананови листа си проправил път по стените на няколко други емблематични хотели, включително “The Greenbrier” в Западна Вирджиния и “The Colony” в Палм Бийч.

Bowood от Colefax и Fowler

Този тапет е базиран на текстилна щампа от 19-ти век, която легендарният декоратор Джон Фаулър открива, докато отсяда в известното английско имение Bowood. Първоначално пуснат през 1938, този дизайн все още продължава да е един от най-продаваните на марката, проправяйки си път в съвременните пространства заради своите трайни качества. Цветовете са спокойни, но все пак многостранни, а флоралният мотив е вечен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама