Тънкости и грешки при печенето на сочно агнешко


Тънкости и грешки при печенето на сочно агнешко
Снимка: iStock/Guliver

Великден и Гергьовден винаги успяват да сплотят семействата около трапезата. А какво присъства там? Агнешко, разбира се. Макар по традиция то да присъства на масата, не всеки кулинар е запознат със спецификите при готвенето на агнешко.Ето някои от най-добрите съвети, които ще получите някога.

Изберете правилните разфасовки

Бутчето и гърбът са най-нежните части от агнето и са най-добри при печене. При тях не е нужно да добавяте вода в тавата, за да ги печете. От друга страна, джоланът е най-подходящ за задушаване.

НЯМА ТОЛКОВА ВКУСНО И ЛЕСНО ПЕЧЕНО АГНЕШКО

Подправете правилно

Агнешкото е достатъчно ароматно само по себе си и не се нуждае от много подправки, но пък „носи” на различни били като розмарин, риган, майорана, мащерка, лимонова кора, кимион, кориандър, мента и чесън.

Как се подправя агнешкото:

- Подрежете част от излишната мазнина и всяка посивяла кожа

- Накълцайте подправките и разтрийте сместа равномерно по повърхността на месото

- Увийте месото с плътно найлоново фолио и го охладете за една нощ

Друг популярен начин за подправяне е да направите малки разрези по повърхността на месото и да шпиковате с парченца чесън и клончета билки в процепите. Можете да направите това точно преди да започнете да печете или ден предварително за по-интензивен вкус.

Когато подправяте агнешкото месо, не го осолявайте непосредствено преди готвене, защото солта може да изтегли влагата от месото.

Печете на правилната температура

Преди да печете агнешкото месо, извадете го от хладилника и го оставете да престои на стайна температура поне 30 минути. Парче месо със стайна температура ще се изпече по-равномерно.

Как да определите идеалната температура на печене и времето за вашето агнешко? Количеството мазнина, което агнешкото ви има, ще определи времето за готвене и температурата:

За по-сухо парче месо гответе на 230 градуса през първите 15 минути, след това намалете температурата до 175 градуса, за да продължите да печете - месото ще отнеме около 25 минути на килограм да достигне идеалната крехкост.

По-мазните части на агнешкото отнемат по-дълго време и изискват по-ниски температури, около 160 градуса за по-дълъг период от време, позволявайки на мазнината бавно да се разтопи. Месото, приготвено по този метод, ще отнеме около 30 минути на килограм.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама
Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


  • 9 знака, с които тялото ви казва, че той...
    9 знака, с които тялото ви казва, че той НЕ е за вас

    Дори научните изследвания доказват, че тялото ни предупреждава, че сме с неподходящия партньор, още преди сърцето и умът ни да го разберат.  Ето какви са знаците, чрез които тялото ни изпраща сигнал, че сме обвързани с неподходящия мъж:  1. Усещате напрежение в тялото си до него, дори да е много мил Дори...

  • Диво и смело - така живеят тези 5 зодии...
    Диво и смело - така живеят тези 5 зодии

    Хората, принадлежащи към тези 5 зодии, са диви, приключенски настроени и силно влюбени в забавленията. Те винаги търсят прилив на адреналин и са готови да изпробват всякакви нови и странни неща. Знаят как да се веселят и да живеят пълноценно. Овен Представителите на знака Овен винаги са готови...

  • Женски седмичен хороскоп за 10-16 май...
    Женски седмичен хороскоп за 10-16 май

    Следващата седмица на май ще донесе много приятни изненади и възможности за дамите от всички зодии, ако следват съветите на астролозите. Овен  Астролозите препоръчват да разчитате на съдбата и просто да вървите по течението известно време. Тази тактика ще ви помогне да не пропуснете обещаващи...

  • Най-лесният начин да отслабнете...
    Най-лесният начин да отслабнете

    През зимата мнозина качват излишни килограми поради намалената физическа активност. Най-лесният начин да се освободим от "зимните мазнини" е посочен от Арина Скоромная, диетолог и фитнес колумнист, в интервю за "Спутник". Според нея бързото ходене със скорост 5-7 километра в час е идеално за...

  • Хороскоп за днес, 9 май...
    Хороскоп за днес, 9 май

    Овен Днес не трябва да се лишавате от приятна компания. Верните ви приятели ще ви накарат да се чувствате добре. Телец Това е ден, в който сутринта няма да има нищо общо с вечерта. Подгответе се добре за нея. Близнаци Това е ден, в който да изпълните желанията си тихо и кротко. Не споделяйте намеренията...

  • Силата на малките неща...
    Силата на малките неща

    Всеки търси път към щастието, но не всеки успява да открие правилните инструменти, с които да изгради своя душевен мир. Много от нас очакват промяната да дойде от само себе си, но това рядко се случва. В "Силата на малките неща" психоложките Ейслинг и Триш Ленард-Къртън разкриват тайната на малките...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама