Тънкости и грешки при печенето на сочно агнешко


Тънкости и грешки при печенето на сочно агнешко
Снимка: iStock/Guliver

Великден и Гергьовден винаги успяват да сплотят семействата около трапезата. А какво присъства там? Агнешко, разбира се. Макар по традиция то да присъства на масата, не всеки кулинар е запознат със спецификите при готвенето на агнешко.Ето някои от най-добрите съвети, които ще получите някога.

Изберете правилните разфасовки

Бутчето и гърбът са най-нежните части от агнето и са най-добри при печене. При тях не е нужно да добавяте вода в тавата, за да ги печете. От друга страна, джоланът е най-подходящ за задушаване.

НЯМА ТОЛКОВА ВКУСНО И ЛЕСНО ПЕЧЕНО АГНЕШКО

Подправете правилно

Агнешкото е достатъчно ароматно само по себе си и не се нуждае от много подправки, но пък „носи” на различни били като розмарин, риган, майорана, мащерка, лимонова кора, кимион, кориандър, мента и чесън.

Как се подправя агнешкото:

- Подрежете част от излишната мазнина и всяка посивяла кожа

- Накълцайте подправките и разтрийте сместа равномерно по повърхността на месото

- Увийте месото с плътно найлоново фолио и го охладете за една нощ

Друг популярен начин за подправяне е да направите малки разрези по повърхността на месото и да шпиковате с парченца чесън и клончета билки в процепите. Можете да направите това точно преди да започнете да печете или ден предварително за по-интензивен вкус.

Когато подправяте агнешкото месо, не го осолявайте непосредствено преди готвене, защото солта може да изтегли влагата от месото.

Печете на правилната температура

Преди да печете агнешкото месо, извадете го от хладилника и го оставете да престои на стайна температура поне 30 минути. Парче месо със стайна температура ще се изпече по-равномерно.

Как да определите идеалната температура на печене и времето за вашето агнешко? Количеството мазнина, което агнешкото ви има, ще определи времето за готвене и температурата:

За по-сухо парче месо гответе на 230 градуса през първите 15 минути, след това намалете температурата до 175 градуса, за да продължите да печете - месото ще отнеме около 25 минути на килограм да достигне идеалната крехкост.

По-мазните части на агнешкото отнемат по-дълго време и изискват по-ниски температури, около 160 градуса за по-дълъг период от време, позволявайки на мазнината бавно да се разтопи. Месото, приготвено по този метод, ще отнеме около 30 минути на килограм.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама