Печено агнешко с ароматни картофи


Печено агнешко с ароматни картофи
Снимка: iStock/Guliver

По традиция на Гергьовден, 6 май, се сервира агнешко на празничната трапеза, ето една вкусна рецепта с картофи.

Необходими продукти за 4 порции:

1 агнешко бутче (или друга част, която предпочитате)

1 кг картофи (може да използвате стари или пресни)

за маринатата:

100 мл зехтин

сокът от 1 лимон

2 скилидки чесън, намачкани

1 чаена лъжица сол

1/2 чаена лъжица черен пипер

за картофите:

30 мл зехтин

щипка сол

щипка черен пипер

1/2 чаена лъжица чесън на прах

1 чаена лъжица сух риган

1/2 чаена лъжица розмарин

1 прясно изцеден лимон

Начин на приготвяне:

на маринатата:

Смесете всички съставки и ги пасирайте до получаването на хомогенна смес. Маринатата трябва да бъде с по-гъста консистенция, за да не се разтича по месото, докато се пече и да се образува хубава коричка. С вече готовата смес намажете обилно месото и сложете в хладилника за няколко часа.

на месото и картофите:

Загрейте фурната на 220 градуса.

Смесете всички съставки за ароматните картофи и ги разбъркайте добре. Сложете в купа картофите и хубаво ги оваляйте в сместа. След това ги прехвърлете в подходяща тава, а отгоре сложете маринованото агнешко.

Печете 20 минути на 220 градуса, след което намалете на 160 градуса. Периодично поливайте месото със соса, за да не изсъхва и да се получи хубава коричка. Печете около 2,5 - 3 часа. Когато месото е готово, извадете от фурната и оставете да се охлади за около 15 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама