Тънкости при поливането на малини за двойно по-богата реколта


Тънкости при поливането на малини за двойно по-богата реколта
Снимка: iStock

Малините са любима храна на много хора, което прави тези растения още по-голям приоритет в домашната ни плодова градина. 

Те не виреят добре на твърде сенчести места, затова ги засадете на добре осветено от слънчевата светлина място.  Растението се нуждае от богата, влагозадържаща почва. Подхранването на почвата с естествени органични торове само може да увеличи добрите резултати. Ако пръстта е бедна, на пролет и на есен я наторявайте с хумус, пепел, естествена тор от компостер (не повече от 10 килограма тор на 1 квадратен метър почва).

Малините могат да дадат добра реколта няколко поредни години. Но в случая е важно да се грижите добре за тях и да спазвате режима на напояване.

Малините не изискват твърде често овлажняване на почвата. Важно е да поливате храстите преди цъфтежа и няколко пъти през лятото, докато узреят плодовете. След като приберете реколтата, трябва да полеете храстите още два пъти.

Тънкости при поливането на малините:

Достатъчно е да се извършват 5-7 манипулации на сезон, ако времето не е твърде сухо.

Поливането трябва да е обилно. Необходими са ви до 30-40 литра течност за всеки квадратен метър от площта, върху която отглеждате малини.

Корените им са дълбоки и поради тази причина е необходимо почвата да се напои на дълбочина от 40 сантиметра.

Водата трябва да е топла и утаена. Студената вода не е подходяща за поливането на малините.

Също така е препоръчително използването на мулч. По този начин влагата няма да се изпарява твърде бързо. Може да използвате слама, компост, торф или още по-добре борови иглички. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама