Задължително проверете тези неща, преди да наемете апартамент


Задължително проверете тези неща, преди да наемете апартамент
Снимка: iStock

Какво да търсите, когато наемате апартамент? По-голямата част от ръководствата за отдаване под наем на апартаменти се фокусират главно върху проверката на договора, сметките за комунални услуги и други "документи". Но на какво трябва да обърне внимание бъдещият наемател, когато се разглежда апартамента? Обикновено имаме няколко минути, за да разгледаме помещенията в присъствието на собственика. Струва си да го направите разумно, преди да вземете окончателното решение. 

1. Прозорците

По време на посещение не забравяйте да проверите дали прозорците функционират без никакви проблеми. Могат ли да се отварят без проблеми? Крилата прилепват ли плътно към рамката? Няма нищо по-лошо през зимата от пропускащ прозорец в детска стая например.

2. Стените

Стените се виждат най-добре през деня, защото тогава можете да забележите всички неравности. Ако се съмняваме в здравината на мазилките, можете да проверите сцеплението, като леко потупате стената с върха на ръцете си. Ако звукът е глух - това е знак, че мазилката не залепва за повърхността. 

3. ВиК

На какво точно трябва да обърнете внимание? Налягането на водата в сградата може да бъде по-ниско с всеки етаж. Така че трябва да имате корекция за това, когато разглеждате апартамента. По-важно е да проверите канализацията. Най-уязвими към запушване са канализацията от ваната и душа и тази в основната кухненска мивка. Струва си да се види дали водата тече стабилно и бързо. Друга възможност е да попитате собственика имало ли е проблем с канализацията. Може би предишният наемател да я е запушил. Съществува и риск цялата канализация да е направена лошо, което причинява неблагоприятни запушвания.

НИКОГА НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ТОВА В МИВКАТА

4. Електричество

Електрическата инсталация не са само електрическите проводници. Тя също така включва контакти, стенни лампи, полилеи и така нататък. Когато сте в апартамента, разгледайте как е инсталирана светлината. Кабелите вързани ли са надеждно, независимо че нищо не бръмчи или не усещате миризма на изгорелите кабели. Лошата инсталация е една от най-честите причини за пожари. Попитайте собственика кога е заменена за последно.

5. Размери на апартамента

Обикновено собственикът на апартамента знае точно колко метра е неговият апартамент. Обикновено... Но може да се случи така, че по различни причини даденото число да не съвпада с това, което виждате. Много често собствениците завишават квадратурата с 5-10 метра, дори и повече! Така че, внимавайте!

6. Договори

Този списък включва и стандартни неща. Най-вече договорите. Когато сте решили да наемете жилището, трябва да попитате за таксите за всички комунални услуги. Кой ги плаща? Предавате ли всичко на собственика или плащате директно на доставчиците? Кой е доставчикът на интернет, електричество и други комунални услуги. Плащанията на базата на фиксиран договор ли са? Това са основните въпроси относно документацията. И също... Застрахован ли е апартаментът? Какъв договор подписвате и при какви условия? Има много от тези въпроси, които трябва да бъдат уредени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама