Златните правила за засаждане на зимен чесън


Златните правила за засаждане на зимен чесън
Снимка: iStock

Всеки градинар, който засажда чесън през есента, очаква да получи богата реколта от едри и сочни глави. Но това е постижимо единствено при спазването на някои правила в процеса на засаждане.  

1. Правилно време за засаждане на зимния чесън

В случая най-важно е времето за засаждане на зимен чесън. Според опитните градинари това трябва да се случи в периода от средата на септември най-късно до средата на октомври или последната седмица на месеца.

По този начин зеленчукът ще има време да образува добра коренова система през есента и следователно през пролетта ще изразходва хранителни вещества единствено за образуването на зелена маса, което е основният ключ към богата реколта.

Вижте още: Ползите от яденето на чесън

2. Правилна подготовка на посадъчния материал 

Освен това си струва да се обърне внимание на подготовката на посадъчния материал. Първо, луковицата, предназначена за засаждане, трябва да бъде разделена на скилидки не по-рано от деня на засаждането.

Второ, уверете се, че върху скилидките чесън не са останали стари корени - в противен случай чесънът или ще покълне след много дълго време, или изобщо няма да пусне корени.

И трето: дезинфекцирайте чесъна със специален препарат или обикновена пепел. За да направите това, накиснете главите за най-малко 5 часа в 5 литра вода, където предварително сте  разтворили около 200 гр пепел.

Вижте още: Защо да пиете вода с чесън

3. Подхранване с хумус

На всеки квадратен метър площ се препоръчва да се излее кофа с хумус.

4. Засаждане на скилидките на правилната дълбочина 

Скилидките чесън трябва да се поставят на около 10 см дълбочина в земята, оставяйки разстояние между тях 15 см. Поръсете лехите с пепел отгоре и добавете амофос, след което можете да запълните браздите с пръст.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама