Защо да си похапвате чесън по-често?


Защо да си похапвате чесън по-често?
Снимка: iStock/Guliver

Ето 5 добри причини по-често да консумирате чесън.

1. Чесънът съдържа съединения с мощни свойства

През цялата човешка история основната употреба на чесъна е била за неговите здравословни и лечебни свойства. Сега учените знаят, че повечето от ползите за здравето му се причиняват от серни съединения, образувани при нарязване, натрошаване или дъвчене на чесън. Може би най-известният от тях е известен като алицин. Въпреки това, алицинът е нестабилно съединение, което присъства само за кратко в пресен чесън, след като е нарязан или смачкан. Други съединения, които могат да играят роля за ползите за здравето на чесъна, включват диалил, дисулфид и s-алил цистеин.

2. Чесънът е силно питателен, но има много малко калории

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа: Манган (2% от необходимата дневна доза); Витамин В6 (2% от необходимата дневна доза); Витамин С (1% от необходимата дневна доза); Селен (1% от необходимата дневна доза); Фибри (0,06 грама). Чесънът съдържа и много други хранителни вещества.

3. Чесънът може да пребори много болести, включително обикновената настинка

Известно е, че чесновите добавки засилват функцията на имунната система. Според наскорошно проучване дневната добавка чесън намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо. Друго проучване установява, че висока доза от извлечен чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на болните от настинка или грип с 61%. Въпреки липсата на сериозни доказателства, добавянето на чесън към диетата ви е препоръчително.

БАБИНИ РЕЦЕПТИ С ЛУД И МЕД СПИРАТ КАШЛИЦАТА ВЕДНАГА

4. Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са най-големите убийци в света. Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-важните двигатели на тези заболявания. Проучванията при хора откриват, че добавките от чесън оказват значително влияние върху понижаването на кръвното налягане при хора с високо такова. Дозите на чесън трябва да са доста високи, за да имат желаните ефекти. Необходимото количество е еквивалентно на около четири скилидки чесън на ден.

5. Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат при Алцхаймер

Окислителното увреждане от свободните радикали допринася за процеса на стареене. Чесънът съдържа антиоксиданти, които поддържат защитните механизми на организма срещу окислително увреждане. Доказано е, че високите дози чеснови добавки увеличават антиоксидантните ензими при хората, както и значително намаляват оксидативния стрес при тези с високо кръвно налягане.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама