Ето какво ще се случи, ако всяка вечер слагате скилидка чесън под възглавницата си


Ето какво ще се случи, ако всяка вечер слагате скилидка чесън под възглавницата си
Снимка: iStock

Чесънът е не само подправка, която придава пикантен вкус на месните и зеленчуковите ястия. Той е и много полезно лекарство от природната аптека. Освен това от дълбока древност му се приписват магични свойства заради способността да прогонва негативната енергия. Докато учените работят по създаването на ново поколение антибиотици, всеки може да се лекува у дома без никакви пречки с най-древния антибиотик, а имено чесъна. Той ще ви избави не само от грип и болки в гърлото.

Джон Милнър, известен американски диетолог от Националния институт по здравеопазване в Пенсилвания, доказа, че алицинът и други вещества, открити в чесъна, блокират синтеза на нитрозамини. Последните вещества са канцерогенни съединения, които водят до клетъчна мутация и в резултат на това до развитието на онкологични заболявания. Съдържащите се в чесъна вещества също така предотвратяват запушването на кръвоносните съдове от холестеролните плаки, което обикновено води до инсулт. Това е доказано експериментално от професор Ъруин Голдман от Университета на Уисконсин в Медисън. Той и неговите колеги подчертават, че само пресният или току-що нарязан чесън имат терапевтични и профилактични свойства. По време на топлинна обработка - готвене/пържене - всички хранителни вещества от него се изпаряват.

Във връзка с това лекарите съветват всяка нощ да поставяте под възглавницата си скилидка чесън. Ето какво точно ще се случи, ако го направите.

1. Справяне с инфекции, микроби и насекоми

Изпаряващият се от чесъна алицин перфектно се съпротивлява на микроби, инфекции и дори насекоми. Последното му качество може да бъде изключително полезно за хората, които са прекалено чувствителни към насекоми. Но списъкът с полезни свойства на тази подправка също не свършва дотук.

2. Прочистване на синусите от хрема

Алицинът помага за премахване на слузта от синусите. Хората с хрема определено трябва да поставят скилидка чесън под възглавницата си. До сутринта запушването на носа със сигурност ще изчезне.

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЧЕРНИЯ ЧЕСЪН

3. Подобряване на съня и справяне с безсънието

Острата миризма на чесъна помага за отпускане на тялото, а от там и за по-качествен сън. Само поставете скилидка от него под възглавницата си - това е идеалният метод да се справите с безсънието.

4. Отпускане на напрегнатите мускули

Алицинът допринася за увеличаване на приема на калий и магнезий от организма. Това вещество отпуска мускулите и едновременно стимулира производството на хормона, който задейства процеса на заспиване.

5. Подобряване състоянието при сърдечно-съдови заболявания

Не само за хората, страдащи от безсъние, но и за тези със сърдечно-съдови заболявания чесънът дарява здраве. И най-важното е, че употребата му не се свързва със странични ефекти!

Ако все пак  идеята да сложите скилидка чесън под възглавницата си, не ви допада, можете да опитате следното: направете инхалация с вряща вода, в която предварително сте поставили 2 скилидки чесън. Вдишайте от парата на разстояние, за да не изгорите лигавицата на гърлото и носа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама