Нестандартни разсъждения за празничната еуфория


Нестандартни разсъждения за празничната еуфория
Снимка: iStock/Guliver

В навечерието на Коледа всеки от нас усеща по някакъв начин празничната атмосфера – витрините на магазините са богато украсени с гирлянди, елхички, светещи орнаменти, а съвсем същото важи и за улиците, заведенията, парковете. По радиото звучат познати коледни мелодии, около нас сноват в пъстро разнообразие забързани хора с подаръчни торбички в ръце и замечтани усмивки… Всичко това е много красиво, създава много настроение и подсъзнателно ни настройва на „коледна вълна“ още от края на ноември. Дотук добре. Но замисляли ли сте се всъщност някога, че с цялата тази пищна нагласа и приготовления е възможно да се нанася вреда на околната среда и оттам на нас самите?

Естествена или изкуствена коледна елха?

В последно време набира популярност използването на изкуствени коледни дръвчета, които на вид наподобяват естествени коледни елхи. Причината е ясна и актуална – да се намали обезлесяването, изсичането на естествени елхи, за да се опази околната среда. Домакинствата, които се считат за природосъобразни, обикновено избират да ползват изкуствени елхи. Има и още нещо – изкуственото коледно дръвче може да ви служи много години наред и да се прибира лесно и удобно, когато не се използва.

Дали обаче целта е действително постигната? Истината за изкуствените елхи е съвсем друга – всъщност използването на тези заместители нанася повече вреди, отколкото полза за околната среда. За изработката на изкуствена коледна елха се използват метал и евтина пластмаса. А вредата за природата се оценява, като се вземат предвид изразходваната при производството енергия и отделяните вредни емисии, както и времето и начинът на евентуално рециклиране. Ето тук „издиша“ теорията за „природосъобразното“ използване на изкуствени коледни елхички. Освен че не са биоразградими, пластмасите, използвани за направата на изкуствените дръвчета се рециклират много трудно, при което се отделят вредни за природата и хората вещества. Според едно проучване на Carbon Trust, въглеродният отпечатък от рециклирането на една двуметрова изкуствена елха е около 40 кг, (1) което е над десет пъти повече от този при изгарянето на една истинска елха. Което означава, че за да бъде изборът ви природосъобразен, трябва да ползвате едно и също изкуствено дръвче повече от десет години!

Подарък за Коледа

Като стана дума за подаръци, знаете ли ,че повечето хора вероятно оценяват подаръците, които получават, на много по-ниска стойност, отколкото те действително струват? (2) А разликата между действителната стойност и предполагаемата такава може да бъде определена като излишно платена цена, която според изследванията достига общо между 4 и 13 милиарда долара… Дори да купувате подарък на близки до вас хора, рискът да изберете нещо, което не им е съвсем по сърце, е твърде голям. Познато ли ви се струва това? Може би и самите вие сте получавали такива подаръци. Ето и още нещо интересно процентът на хората, които „преподаряват“ получените подаръци нараства от година на година, като на някои места от години вече се организират мероприятия за размяна на нежелани подаръци…(3) Един от всеки пет получени подаръка се подарява на някой друг. На много места в мрежата вече може да попаднете на списъци-класации за най-нежеланите коледни подаръци. За да запазим добрия дух и настроение, нека все пак кажем, че целта на разменянето на подаръци не е прехвърляне на икономическо богатство, а в случая целта е по-скоро създаване и затвърждаване на социалните връзки между хората.

И още….

- Опаковки за подаръци? Не е трудно да се досетите какво въздействие върху околната среда имат торбичките, кутиите, опаковките, панделките! Отново пластмаса, но и хартия, повече от 80% от която отиват на сметищата без да се използва поне още веднъж или без да се прави опит за рециклиране. Решение – да, не е толкова красиво, но все пак – не опаковайте покупките!

- Брошури, флаери, рекламни материали? Отново ненужно използване на хартия… Искате да проверите какво предлага тази седмица любимият ви супермаркет? Какво по-лесно от това да прегледате онлайн издадената например от Т маркет брошура? Не е нужно да взимате хартиени издания, когато можете да ги ползвате онлайн! Дори има специализирани сайтове като Kimbino, откъдето лесно може да се информирате за всякакви оферти и промоции.

- Пътуване? Естествено, повечето хора пътуват нанякъде по празниците. Било то за семейно събиране или за екзотично посрещане на Коледа. Въглеродният отпечатък от това действие е немалък, все пак вредата от изгорелите газове е безспорна. Опитайте поне да споделите пътуването с други хора, не пътувайте с колата си сами!

- Огромни количества храна? Еми това е нещо, което се случва твърде често по празниците. 230 000 тона храна се изхвърлят всяка година... Не е нужно да прекалявате, нали? (4)

Източници:
1. Carbon Trust Christmas Tree Disposal Advice - Carbontrust.com (02.01.2013)
2. Икономически погледнато, купуването на подаръци е прахосване: Webcafe.bg (25.12.2017)
3. Подарък срещу подарък: Investor.bg(23.12.2009)
4. Информация за някои от фактите за Коледа: Kimbino.bg

Източници:

1. Carbon Trust Christmas Tree Disposal Advice - Carbontrust.com (02.01.2013)

2. Икономически погледнато, купуването на подаръци е прахосване: Webcafe.bg (25.12.2017)

3. Подарък срещу подарък: Investor.bg(23.12.2009)

4. Информация за някои от фактите за Коледа: Kimbino.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Коледен дух


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама